A Tokaj-hegyaljai borvidék

A Tokaj-hegyaljai borvidék 87 km hosszúságban és 3–4 km szélességben terül el 5500 hektáron, három jellegzetes hegy, az abaújszántói és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy közötti háromszögben, 28 település határában. A borvidék kontinentális éghajlatú, a terület legnagyobb részén vulkanikus alapkőzet található. A vulkáni kőzet ásványi anyagokban gazdag, ennek hatására erős savgerinccel bíró minerális jegyekkel rendelkező borok készíthetők. A löszösebb talajú részek az alacsonyabb savtartalom miatt, a lágyabb karakterű boroknak kedvez, ezen dűlők alkalmasabbak illatosabb fajták termesztésére. Az aszúsodásért felelős Botrytis cinerea penészgomba más borvidékeken is fellelhető, azonban a termőhely, a mikroklíma, és a megfelelő szőlőfajták egymásra találásának köszönhetően itt évről évre bekövetkezik az aszúsodás.

A borvidék riolittufába vájt pincerendszerének jellegzetes sajátossága a pincék falát vastagon borító nemes pincepenész, a Cladosporium cellare, ami a világon csak itt, és a Rajnai borpincékben fordul elő. Ez a gomba a tokaji borok minőségének biztosításában fontos szerepet játszik. 20_Tokaj_OEM_Oldal_01

Tokaj-Hegyalján kizárólag fehér szőlőből készítenek borokat. A leggyakoribb fajták a következők:

  • Furmint
  • Hárslevelű
  • Sárga muskotály
  • Zéta (Oremus)
  • Kövérszőlő

Forrás: http://www.tokaj.hu/

Bodorgkeresztúr, Bodrogkisfalud, Szegi dűlőtérkép

20_Tokaj_OEM_Oldal_02

Mád, Mezőzombor dűlőtérkép

20_Tokaj_OEM_Oldal_03

Erdőbénye, Olaszliszka, Szegilong, Vámosújfalu dűlőtérkép

20_Tokaj_OEM_Oldal_04

Bekecs, Legyesbénye, Rátka, Szerencs dűlőtérkép

20_Tokaj_OEM_Oldal_05

Makkoshotyka, Sárospatak, Sátoraljaújhely dűlőtérkép

20_Tokaj_OEM_Oldal_06

Bodrogolaszi, Hercegkút, Sárospatak dűlőtérkép

20_Tokaj_OEM_Oldal_07

Tarcal, Tokaj dűlőtérkép

20_Tokaj_OEM_Oldal_09

Erdőhorváti, Tolcsva, Sárazsadány dűlőtérkép

20_Tokaj_OEM_Oldal_10