A Tokaji Borecet a Bocuse d’Or döntőjében

2013. január 29-30-án a franciaországi Lyonban kerül megrendezésre a világ legnívósabb szakácsversenyének, a Bocuse d’Or-nak az utolsó fordulója, amelyen idén első magyar döntősként, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje, Széll Tamás is megméretteti magát a csúcsgasztronómia legjobbjai között – ráadásul Tokaji Furmint Borecettel főz.

Magyar induló a világ legjobbjai között

28_bocusedordude_lglA Bocuse d’Or európai elődöntőjének Brüsszel városa adott helyet, amelyen Széll Tamás 9. helyezést ért el. Így megkapta az esélyt arra, hogy a világ legkiválóbb séfjeivel vegye fel a versenyt Lyonban, és elérte, hogy a nemzetközi szakmai elit Magyarországra is figyeljen.

 

A Rubik kocka és a Tokaji Borecet a kulináris fővárosban

A Bocuse d’Or szervezése mindig több hónappal a verseny előtt meghatározza a kötelező alapanyagokat: ezek idén az ír bélszín,  a marhapofa,  a farok, a lapocka, a rombuszhal valamint az európai homár. Fontos előírás, hogy minden fogást frissen, helyben kell prezentálni, csupán az alaplé főzhető meg előre.

A versenyzőknek egy hús- és egy halételt, valamint háromféle köretet kell elkészíteniük röpke 5 és fél óra leforgása alatt, 14-14 tányéron tálalva. A köret nem a hagyományos módon értendő, a kreativitásukat itt kell igazán megmutatniuk a séfeknek.

A nagy nap előtt kell megálmodniuk az éppen szezonálisan kapható összetevőkből a húsmellévalók egyikét, majd egy óra alatt kell kitalálniuk a receptet, amelyet ezután átadnak a zsűrinek.

A második köretnek pedig idén újító jelleggel a nemzeti vonásokat kell tükröznie, így Széll Tamás magyaros menüjében a Rubik kocka színvilága fog visszaköszönni.

A magyar csapat természetesen csak a legkiválóbb, globális színtéren bemutatásra érdemes magyar alapanyagokat választotta ki a fogásokhoz, ezért óriási megtiszteltetés és elismerés a Tokaji Borecet Manufaktúra számára, hogy a furmint ecet bekerülhetett a hozzávalók közé.

A Bocuse d’Or-on a vizualitást és az ízélményt külön pontozzák. 0-20 pont kapható a látványra és 0-40 pont az ízek harmóniájára. A húsztagú zsűri egyik fele a halételeket, másik fele a húsételeket kóstolja és bírálja. Az első három helyezett, 20.000, 15.000 és 10.000 euró értékű díjazásban részesül.

Élelmiszeripari kiállítás és verseny Lyonban

A Bocuse d’Or kulináris olimpia döntőjét a vendéglátó- és élelmiszeripar egyik legjelentősebb kiállítása, aSIRHA keretén belül rendezik meg, amelyen a Tokaji Borecet Manufaktúra is a magyar résztvevők táborát erősíti január 26-30. között.

A rendezvény a szakácsverseny szülőhelyének is tekinthető. 1983-ban rendezték meg először azzal a céllal, hogy találkozópontot teremtsenek professzionális gasztronómiai szereplőinek. Az esemény tiszteletbeli elnöke Paul Bocuse mesterszakács volt, aki a kiállítás mellé egy olyan szakácsversenyt álmodott meg, amely a közönség előtt zajlik.

Az első Bocuse d’Or-t 1987-ben rendezték Lyonban. Azóta a kvalifikáció rendszere sokat változott. 2004 óta kétévente mérettetik meg a szakma legjava, akik az európai, ázsiai és amerikai elődöntőkből kerülnek ki.

Paul Bocuse és az újhullámú konyha

Paul Bocuse a „nouvelle cousine”, azaz az „új konyha” megteremtője, amelynek lényege, hogy több friss alapanyagból készüljön az étel kevesebb kalóriával. Az első ilyen menüt 1969-ben készítette a mesterszakács  társaival a Concorde repülőgép első útjára. Majd 1975-ben megalkotta híres szarvasgombalevesét az Elysée palota számára. A leves ma is megkóstolható Bocuse lyoni éttermébensoupe V.G.E. néven, amely Valéry Giscard d’Estaing volt francia köztársasági elnök nevét jelöli.

Vélemény, hozzászólás?