A Tokaji Borecet Manufaktúra három terméke is a világ élvonalában!

A Tokaji Borecet Manufaktúra idén is megmérette magát a brüsszeli székhelyű International Taste and Quality Institution által hagyományosan megrendezett kóstoltatáson, amelyen három termékkel is elnyerte „A legjobb Ízért díjat”. 

ITQI-AwardBlue2stars13EN2014. június 5-én Brüsszelben adták át az idén 10 éves jubileumát ünneplő International Taste and Quality Institution (ITQI) Superior Taste Award 2014, avagy „A legjobb ízért díj 2014” elismerését. A Tokaji Borecet
Manufaktúra idén három termékével nevezett a rangos nemzetközi gasztronómiai megmérettetésre, melyet az alapanyagok Michelin-csillagának is szokás nevezni. A bodrogkeresztúri cég Tokaji Aszúecete, Tokaji Almaecet topáz almából elnevezésű terméke és a Violetta névre keresztelt áfonyás-ibolyás balzsamecete egyaránt 2 csillagot kapott, ami a bírálók osztályzása alapján a „figyelemre méltó” kategória, 80-90% közötti eredménnyel. Külön büszkeség, hogy a szigorú követelményeknek idén is csupán a pályázók szűk köre tudott megfelelni és közöttük kapott helyet a 3 kiváló magyar ecet.

Formanek Csenge, a Tokaji Borecet Manufaktúra ügyvezetője elmondta: „Fantasztikus érzés, hogy egy ilyen rangos szakmai zsűri méltatta termékünket és ez által eddigi tevékenységünket is. Nagy öröm számunkra, hogy 4 éves működés után máris olyan szakmabeliek között ismernek el bennünket, akik munkássága akár több generációs múltra is visszatekint. Idén mindhárom pályázó termékünkre 2 csillagot kaptunk, amiről azt gondolom,remek visszaigazolása annak, hogy bár még mindig van hova fejlődnünk, jó úton haladunk.”

A 15 legtekintélyesebb európai kulináris intézettel együttműködő ITQI minden évben megrendezi nemzetközi kóstoltatását, amely keretén belül a gondosan kiválasztott és évekig képzett, Michelin- és Gault Millau- csillagos séfekből és sommelier-kből álló zsűri értékeli a pályázó élelmiszeripari termékeket.
Idén több mint 1000 termék érkezett a világ 120 különböző országából, hogy megméresse magát az elismert seregszemlén.
aszu_topaz_violetta_ITQI_1
A szakmai zsűri úgynevezett vaktesztnek vetette alá a termékeket, amelynek során szigorú kritériumok szerint először azt pontozta, hogy milyen benyomást tett rá a jelölt, majd a látványt, az illatot, az állagot, végül pedig az ízvilágot értékelte. A procedúra eredményeképpen a pályázók 1-3 csillagos minősítést kaphattak, ennek feltétele az volt, hogy a teszten legalább 70%-os eredményt érjenek el.

A most átadott díj újabb bizonyíték arra, hogy a magyar termékeknek továbbra is méltó helyük van a világ gasztronómiájának élvonalában.

Vélemény, hozzászólás?