.

TUDATOS FOGYASZTÁS

.

Szoktál olyan terméket enni, ami nem biztos, hogy emberi szervezetbe való? Talán észre sem veszed, amikor élelmiszernek vélt vegyipari termékek kerülnek az ételedbe?

A rengeteg hasznos és értékes élelmiszer között vannak olyan termékek, amiket a tudatos vásárlás során messzire elkerülünk. Az élelmiszeripar a „biztonságos gyártási technológiák” miatt gyakorta használ vegyszereket, tartósítószereket, vagy „minőség-javítóként” íz-fokozókat, színezékeket..

.

.

.

Mi jut eszedbe, ha azt mondom ecet?

.

Savanyú, rossz ízű, szúrós szagú, gyerekkori kellemetlen emlék? Zöld flakon, színes műanyag kupakkal? Igen, ezt is ecetnek hívják… Sajnos Magyarországon sokszor egy kalap alá veszik a 10-20%-ra higított szintetikus ecetsavat a természetes ecettel. A vásárlók legtöbbször nem is sejtik, hogy ecet név alatt esetleg kőolajipari származékot tesznek az ételeikbe!

És bár a nevük mindnek ecet, nagyon eltérő szinteket különböztethetünk meg az ecetek között. A legdurvább, amikor kőolajipari származékból keletkező metanolból és szénmonoxidból, nagy nyomáson készül az ipari ecetsav. Ezt hígítják vízzel “emberi fogyasztásra”. Sajnos a világ ecet fogyasztásának a 90%-át ez teszi ki! Ennél jobb eset, amikor a gabonából származó cukorból etanolt készítenek, majd az ipari szeszt fermentálják tovább szeszecetté.

Vannak országok, ahol a gyártók a higított ipari ecetsavba, vagy a szeszecetbe kevernek adalékanyagokat, különböző aromákat, íz-fokozót, színezéket, tartósítószert, ráadásul legálisan. Könnyen belefuthatunk ipari ecetből, adalékanyagokkal készült, esetleg erjesztett ecetekkel keverve, “almaecet”, “rizsecet”, “borecet” vagy akár “balzsamecet” feliratú termékekbe.

Jó tudni például, hogy nincs levédve a “balzsamecet” név, gyakorlatilag bárhol, bármiből, bármilyen eljárással előállítható. Másik példa, hogy egy alma aromával, színezékkel “feljavított” ipari ecetből nagy mennyisségben lehet olcsó “almaecetet” gyártani. Amikor hazánkba importálnak ezekből a termékekből, a magyar fogyasztó mit sem sejtve vásárolja meg őket abban a hitben, hogy jó döntést hozott az egészsége megőrzésért. Valójában a termékek egy része lehet hogy sem tartalmilag, sem megnevezésében nem felel meg a magyar szabványnak (MSZ EN 13188).

Hatalmas űr van az ipari ecet és a valódi gyümölcsből erjesztett, vitaminokat, enzimeket, élesztőket, polifenolokat és más élettanilag hasznos anyagokat tartalmazó gyümölcsecet között! Utóbbi esetben az alapanyag jó minőségű alma, szőlő vagy egyéb gyümölcs, ecetsav baktériumokkal erjesztve, kíméletes technológiával megőrizve a gyümölcs összetevőit, több hónapos érlelés után kerülnek palackba a kész ecetek.

Ne engedd magad megtéveszteni, ne terheld feleslegesen a szervezetedet!

Válaszd inkább a megbízható minőségű almaecetet, ami élő ecetkúlturát tartalmaz!

.

Mi történik, ha az ipari eljárás helyett biológiai erjesztéssel készül az ecet, és valódi gyümölcs az alapanyag??

.

Az ecet igazi arca
Tokaj-Hegyalján már több mint tíz éve azon dolgozunk, hogy  átforgassuk az ecetről alkotott negatív képet. A kiváló alapanyagokat használjuk, lédús ízletes szőlő, magas beltartalmú zamatos alma, vitamindús helyben termett gyümölcsök. Kifejlesztettük a saját technológiánkat, hosszú fahordós érleléssel. Folyamatosan kutatunk, kísérletezünk, kóstolunk. Így születnek meg a csodás alkotások.
.
Akik nálunk megfordulnak, kóstolnak, hatalmas élményként élik meg, és azonnal nyitottak a sokféle izgalmas felhasználásra. Rájönnek, hogy egy csodálatos fűszert értettek eddig félre!
.
Halottad a mesét, amiben a király kitagadja a lányát, mert azt mondja, úgy szereti apját, mint a sót? Kóstold úgy az eceteinket is, mint egy fűszert! Nem kell belőle sok. De ahogy egy csipet só, úgy egy kanálnyi finom ecet, pont az a plusz, amitől a jóból kiváló lesz!
X