Az első Tokaj-Hegyalja piac

Elérkezett a nagy nap, amelyre oly sokan vártunk. Hét civil nő, akik egytől egyig kötődnek a tájhoz, összefogtak, hogy Magyarország egyik nagy kincsének, Tokaj-Hegyaljának fellendülésén fáradozzanak. Olyan árusokat invitáltak meg, akik kézműves termékeket készítenek, és mind a környező településeken alkotnak. A felhozatal remekre sikeredett, minden termelő magas minőséget képviselt.  És a legjobb hír, hogy az első Tokaj-Hegyalja piac – büszkén jelenthetem – minden várakozásunkat felülmúlta.

_DSC0411_DxO

Április 15-én reggel nagy izgalommal gyűlt össze a 40 árus és a szervezők a nyitás előtti megbeszélésre a Disznókő borászatban. Nem tudtuk az időjárás mit fog tartogatni számunkra, lógott az eső lába. Végül közös megegyezés alapján úgy döntöttünk, hogy mégis a kint kialakított helyszínre rendezkedünk be a Sárga Borház körül, a szervezőknek hála sikerült elég nagy mennyiségű sátrat és vásznat kifeszíteni, így majdnem mindenki fedett asztalnál fogadhatta az érdeklődőket. Akik rövidesen érkeztek is. Hatalmas számban. Megvallom őszintén, erre senki sem számított. Nagyszerű volt látni, ahogy a környékbeliek összetartanak, érdeklődtek, és a zsivajból, és a mosolygós arcokból, mind úgy láttuk, igazán jól érezték magukat. Az eső is csak az utolsó fél órára ért hozzánk, a jó Isten is úgy akarta, hogy minden rendben legyen.

_DSC0404_DxO

És hogy mi mindent láthatott, kóstolhatott, aki vasárnap erre járt? Lekvárokat, mézeket, sok igen-igen finom sajtot, hurkát, kolbászt, olajat, ecetet, bort, és hogy ne csak a gasztronómia iránt érdeklődőknek kedvezzek, fonott kosarakat, szőnyegeket, fa gyermekjátékokat, táskákat, ékszereket, ruhákat.

Minden kézzel készült, egyedi darab.

_DSC0420_DxO

A szervező lányok mindenkire gondoltak: volt gyermek táncház, filmvetítés, a Sárga Borház étterem bárányt sütött, Fűszeres Eszter gasztroblogger pedig lapcsánkát. Az Agyagbanda nem csupán a táncház alatt húzta a talpalávalót, egész nap járták a vásárt hangszereikkel, és fergeteges hangulatot teremtettek.

_DSC0422_DxO

Összegzésül elmondhatom, hogy mindenki, vendég, árus, szervező igazán jól érezte magát, örülök, hogy a részese lehettem, és a piac méltón viselheti Tokaj-Hegyalja nevét.

Aki ezek után kedvet kapott, ne felejtse, minden hónap második vasárnapján találkozunk.

Legközelebb május 13-án 10 órakor a Sárga Borház étteremnél a 37-es úton!

A májusi piacon keressük a vidék legjobb sajtját!

Formanek Csenge

Vélemény, hozzászólás?