A ma ismert Tokaji Borecet Művek gondolata Formanek Ferenc fejében született meg 2006-ban. A korábban tanárként, fizikusként és kutatóként tevékenykedő vállalkozó gyermekkora óra érdeklődött a borászat és a szőlészet művészete iránt, így nem csoda, hogy mikor Bodrogkeresztúrra költözött, inspirációt érzett a Tokaji borvidék hagyományaihoz való kapcsolódásra. Látva és értékelve, a tokaji gazdák generációkon keresztül ápolt hagyományait és tapasztalatait, úgy érezte, hogy még egy borászattal nem tudna sokkal többet hozzátenni a vidék értékeihez. Ehelyett inkább egy rég elfeledett ősi hagyományt, a borecetkészítést kezdte el kutatni. A háborúk előtt, az iparosodás idejében Magyarországon szinte teljesen kihalt mesterség nyomait végül Ausztriában lelte meg. A sors játékaként, miközben vállalkozásához élelmiszermérnököt keresett, élete párjára is rátalált. Ma Kérpíró Anitával együtt vezetik a Borecet Műveket, mely hazánkban egyedülálló módon teremt értékből – minőségi tokaji borból – élettel teli borecetet. A borokon túl mára a cég saját gazdaságában termelt gyümölcsökből is készülnek ecetkülönlegességek.

Termékeink az elmúlt évek során Európa és Ázsia számos országba eljutottak, meghódítva a gasztronómiai különlegességek után érdeklődő séfek konyháit.

A gondosan őrzött és újraélesztett hagyományok után érdeklődők Bodrogkeresztúron, az Acetánia múzeumban ismerkedhetnek meg az ecet kultúrájával, történetével, múltjával, és a múzeumunkban akár meg is kóstolható jelenével.

Akciós termékeink