Dívány – Spicc – Nyerj velünk tokaji borecetet!

Miért készít valaki ecetet Tokaj-hegyalján? Megecetesedett a bora, és menti, ami menthető? Nem azért, mint megtudtuk. Nyerd meg a különleges ecetet!

Kíváncsian vártuk azt a mintaüveget, amit Bodrogkersztúrból postáztak nekünk, és furmintecetet rejtett. Miért készít valaki ecetet Tokaj-hegyalján? Megecetesedett a bora, és menti, ami menthető?

Akkor nem vásárolna hozzá különleges üveget, és nem készítene weboldalt. Muszáj volt lemennünk, és megnéznünk, mi az igazság.

Az alkohol és oxigén románca

Gyönyörűen felújított, régi hegyaljai házba érkeztünk, ahol hamar kiderült, szó sincs megecetesedett borokról. Csupa kóracél tartály, mintha a legmodernebb borászatban lennénk, légkondicionálás, pontosan beállított páraértékek, igazi XXI. század.

Louis Pasteur 1846-ban fedezte fel, hogy ecetbaktériumok az alkoholt oxigén jelenlétében ecetsavvá alakítják. Ez történik tulajdonképpen azóta is, de nem mindegy, hogy az ecetbaktériumok maguktól kerülnek a borba, vagy kifejezetten azzal a céllal juttatják őket bele, hogy ott dolgozzanak. Előbbi egy borbetegség, míg utóbbi áldásos tevékenység az ecetkészítő mester számára.

Ennek ellenére, még a megregulázott ecetbaktériumok se dolgoznak tökéletesen megbízhatóan, teliholdkor például leállak.

Franciaországban, a reneszánsz korában virágzott leginkább az ecetkészítés. Több, mint százötvenfajta ecetet készítettek, amit ízesítettek almával,  málnával, borssal, sőt rózsával is, és természetesen  fűszernövényekkel is. Angliában, 1673-ban ecetadót vezettek be, olyannyira nagy jövedelemre tehettek szert vele a polgárok, akár készítették, akár kereskedtek vele. Egy jó ecet elkészítése annyi odafigyelést igényel, mint a jó boré. Manapság is tökéletesen megállja a helyét az a francia mondás, miszerint a jó borból jó ecet lesz.

A Formanek család komolyan gondolja az ecetkészítést. Az alapanyagként szolgáló borokat Bárdos Saroltától vásárolják, így igazán helyi termék marad az ecet: a környéken szüretelik, készítenek belőle bort, majd kifejezetten erre a célra vásárolt baktériumtenyészettel, irányított eljárással készítik az eceteket.

Nyerj Tokaji Borecetet!

Mi a neve Bárdos Sarolta borászatának, ahonnan a Tokaji borecetek alapanyagai is származnak? A válaszokat a szerkesztőség@divany.hu címre várjuk.

Vélemény, hozzászólás?