A tudomány fejlődésével egyre több kapu nyílik ki előttünk. A bor- és almaecet jótékony hatásairól már őseink is nagy tapasztalattal rendelkeztek, melyeket mára már egyre több tanulmány támaszt alá. A konyhatechnológiában való alkalmazása mellett az eceteink az emberi szervezet számára több, könnyen felvehető elemet tartalmaz. Önmagában fogyasztva, mint funkcionális élelmiszer is megállja a helyét, viszont beltartalmát kiegészítve, esetleg dúsítva elindulhatunk egy újfajta táplálékkiegészítő gondolata felé.
Nem véletlen, hogy a népi gyógyászat, mint gyógyhatású terméket tartotta számon. Számos tapasztalaton és kutatáson alapuló vizsgálat igazolja az ecet jótékony hatásait.
Segíthet például az étkezés után hirtelen fellépő vércukorszintemelkedést megelőzni, tapasztalatok alapján könnyíti az emésztést és a fogyást. Emellett több kutatás is vizsgálja virus- és baktériumolő és fertőtlenítő hatását.