Ecettörténelem

Az ecet idősebb az emberi civilizációnál. Az ecetsav baktériumok mindenhol fellelhetőek, ebből kifolyólag minden kultúrában, ahol hasznosították az alkoholos erjedést, felfedezték az ecetet is. Hiszen, ha az előbb említett eljárással készült italok hosszabban levegővel érintkeztek, elindulhatott bennük az alkohol ecetsavvá alakulása.

Európában az ecet elsősorban gyümölcsökből, borból, sörből készült. A hétköznapi tudatban az almából, mustból és borból készült ecetek maradtak fenn leginkább.

A mustból készült ecet, más néven balzsamecet koronázatlan királyai az olaszok. Az első írásos említései a XVI. századból valók.

A gyümölcsökből készült ecetek legnagyobb tradícióval a német nyelvterületeken bírnak. Legismertebb közülük az almaecet, de kedveltek a különböző bogyós gyümölcsből készültek is. Kézműveseknél találkozhatunk igazi különlegességekkel is, nem ritkák a zöldségekből (uborka, paradicsom, spárga) készült termékek sem.

Fontos megemlítenünk még a sherryecetet, amely Spanyolországból, Jerez-környékéről indult világhódító útjára.

A világ egyik legősibb ecete a távol-keleti rizsecet, melyet rizsborból állítanak elő.