Ecettel az egészségért

Az ecet a gasztronómiában való széleskörű felhasználása mellett egyik legősibb csodaszerünk, melyet egészségünk megőrzésére és betegségek leküzdésére alkalmazunk. Élettani hatásáról szóló feljegyzések egészen az ókorig nyúlnak vissza. Tudva lévő, hogy Hippokratész (Kr.e. 420) már ismerte az ecet baktériumölő hatását és sebkezelésre használta. A X. századi törvényszéki orvostan kidolgozója Sung Tse pedig a boncolások előtt ecettel és kénnel mosott kezet, hogy megelőzze a fertőzéseket.Az idők során egyre inkább elterjedt az ecet mindennapos használatának gyakorlata, a házi patikák elengedhetetlen tartozékává nőtte ki magát.

Az ecet ecetsav tartalma, nyomelemei és ásványi anyagai együttesen segítik egészségünk megőrzését. Az enzimeknek köszönhetően az ecet gyorsítja a szervezetben zajló kémiai folyamatokat, benne lévő kalcium fontos a csontritkulás megelőzése szempontjából, a magnézium erősíti a szívet, a vas jó a vérnek, a kálium pedig sejt- és szövetnövelő, energiát ad a mindennapokra.

Az ecet számos jótékony hatása ismeretes:

Vérkeringés élénkítő: az ecetben lévő ecetsav segít helyreállítani a szervezet sav-lúgháztartását, hasznos nyomelemei támogatják a keringési rendszert.