Hozzávalók (4 fő, előétel):Gőzölt spárga epres-rebarbarás balzsamecetes szamóca chutney-val

8 közepesen vastag szál fehér spárga
8 vastag szál zöld spárga, só

Chutney:

25 g vaj, 1 – 1.5 ek. barna nádcukor, 1/2 fej friss főzőhagyma (apróbb méretű), 500 g szamóca, csipet só, 1.5-2 ek tokaji epres-rebarbarás balzsamecet a Tokaji Borecet Manufaktúrától, 2-3 tárkonylevél, 1 késhegynyi cayenne-i bors

Tálaláshoz:

8 szem szamóca, 5 cl közepesen “erős” olívaolaj, 8 borsmenta-levél

A szamócákat megtisztítom, negyedelem. Vajat habzásig hevítek, barnacukrot karamellizálok rajta. Amikor szép aranybarna, megfuttatom rajta a finomra vágott hagymát, néhány csipet sót szórok rá, majd hozzáadom a szamócát. Kb. 15 perc alatt lekvársűrűségűre főzöm. Legvégül finomra vágott tárkonnyal (vagy morzsolt szárított is lehet), késhegynyi cayenne-i borssal és másfél-két evőkanálnyi epres-rebarbarás balzsamecettel fűszerezem. Tálalásig melegen tartom (nem kell, hogy forró legyen).

A fehér spárgákat meghámozom, a zöld spárgákat határozott mozdulattal eltöröm, a felső része garantáltan nem fás. Fedhető edényben egy liter vizet forralok, majd párolóbetéten kb. 7-8 perc alatt roppanósan puhára gőzölöm a spárgákat (amennyiben a fehér spárga tisztítás után hasonló vastagságú lesz, mint a zöld, egy perccel korábban is feltehetjük a gőzre). Amikor kész, megsózom, átforgatom. Tálaláskor a spárgákat tányérra fektetem, egy csurdításnyi olívaolajat locsolok rá, a tetejére helyezem a szamóca negyedeket. Mellé teszek másfél evőkanálnyit a csatniból, amelybe beletűzök egy mentalevelet.

 

Köszönjük a receptet Lorien-nek:

http://lorien.blog.hu/2011/05/25/gozolt_sparga_tarkonyos_ecetes_szamoca_csatnival_chutney