Ilyenkor nyáron lazábbak vagyunk, szeretünk kimozdulni, kirándulni, a szabad levegőn lenni. Többet találkozunk a barátainkkal, családunkkal. Mi nagyon szeretjük a hosszú kiülős beszélgetéseket, imádjuk a közös főzéseket, belenyúlva a késő estébe. Előkerülnek a grillrácsok, a húsok, zöldségek, a fűszerek, pácok…
Ha Te is azok táborát erősíted, akik alig várják a grillszezont, akkor jó helyen jársz. Olvass tovább, mert sok-sok hasznos infóval és receptekkel készültünk!
7 rövid tipp a grillezéshez
- Figyelj rá, hogy a faszén és a grillrács közt legyen elég hely, hogy az étel ne égjen meg sütés közben.
- Mindig várd meg, hogy a lángból parázs legyen, sose grillezz magas hőfokon.
- Hogy ne száradjon ki a hús, használj alufóliát, aminek a matt fele nézzen a parázs felé.
- Használj hússütő csipeszt, vagy nagy lapátkanalat, és lehetőleg kerüld a hús megszúrását (ne szúrd bele a villát)
- Süss hőmérővel, ne órával! A főzési idők általában csak becslések. A főzés időtartama függ a levegő és a sütőfelület melegétől, a hús vastagságától és a célhőmérséklettől.
- Tudod szabályozni a hőfokot a grillrács szintjének változtatásával, vagy akár a parázs széthúzásával, mozgatásával is.
- A túlégett, feketére égett részeket mindig szedd le, mert karcinogén.
.
.
Ezt kell tudnod a húsokról
Szárnyasok grillezése
- A csont nélküli részeket közepesen erősre süsd, kb. 8-12 percig. Félidőnél egyszer forgassuk meg, szépen át fog sülni a belseje is.
- A csontos részeket közepesen erősre süsd, kb. 30-40 percig. A csontos oldala legyen alul.
- Az egész csirkét, vagy más szárnyast óvatosan és hosszan grillezd, hogy a folyadékok eltávozzanak belőle. Az lenne a szerencsés, hogy a mell belső hőmérséklete elérje a 77ºC-ot és, a széle pedig a 82ºC-ot.
.
Marhahús grillezése
- Félórával a grillezés előtt vedd ki a hűtőből a bepácolt húst, és hagyd állni. A végén is, miután lekerül a grillrácsról a steak, szintén hagyd állni kb. 5-10 percet, hogy a húsnedvek helyreálljanak, és a külső rétegekben felgyülemlett hő eljusson a hús belsejébe is. Így lesz puha és szaftos a hús.
- A hússzeletet sütés előtt kend be vékonyan olajjal, mielőtt a sütőrácsra helyezed.
- A puha hátszínnél keményebb húsrészeket mindenképpen pácolni kell.
- A puhításhoz a húspácnak tartalmaznia kell valamilyen savas anyagot.
- Vágd be a hús külső szélét kb. 1 ujjnyi távolságokban, így nem fog feltekeredni a hús.
.
Húsos grill receptjeinket itt tudod megnézni:
.
.
Zöldségek grillezése
A grillezésről az embereknek többnyire a húsok jutnak eszükbe, pedig a grill a gyümölcsökből, zöldségekből is nagyszerű ízeket csalhat ki.
A szezonális zöldségek tökéletesek a grillezéshez, ilyen például a cukkini, a padlizsán, paprika, paradicsom, hagyma, spárga, sárgarépa, gomba stb.
- Alaposan olajozd meg a grillt – zöldségek könnyen megéghetnek és odaragadhatnak a grillhez. Grillezéskor is tartsd rajtuk a szemed, mert gyorsan megsülnek.
- Vágjuk őket kb. fél cm vastagságúra és minimum egy félórára pácoljuk be őket. Vigyázz, hogy ne legyenek túl apró darabok, ne essenek át a grillrácson. Például a cukkinit szeleteljük hosszában, ahelyett, hogy apró karikákra vágnánk.
- Jól bevált zöldségpác: balzsamecet, olívaolaj, apróra vágott fokhagyma és fűszernövények, valamint só és bors.
A grillezett zöldségek lehetnek köretként a hús mellett, de húsmentesen, kenyérrel, olajbogyóval és sajttal is tálalhatod.
Zöldséges grill receptjeinket itt tudod megnézni:
.
.
De mi a helyzet a gyümölcsökkel?
Az őszibarack, sárgabarack, alma, körte, szilva, füge nagyon finom grillezve, desszertnek is, köretnek is szabadon használhatóak.
- A gyümölcsöknél is érdemes alaposan megolajozni a grillt, lévén magas természetes cukortartalmúak, ezért könnyen megéghetnek és odaragadhatnak a grillhez.
- Vágd félbe a gyümölcsöket, távolítsd el a magokat, majd enyhén kend be balzsamecet – olívaolaj emulzióval.
- Ha köretként szeretnéd tálalni, szórd meg sóval, borssal, majd grillezd pár percig mindkét oldalán.
- Ha desszertet készítesz, nincs szükség sóra és borsra, inkább szórd meg barna cukorral, majd grilllezd meg. Tálald fagylalttal vagy süteménnyel.
.
.
Pácok
A legtöbb hús és zöldség esetében a pácok szerepe, hogy ízesítsenek. A hús felületén található fűszerek elképesztő illatot tudnak hozni! Egy csipetnyi cukor segíthet a barnulásban, ízt és színt ad. Az olaj pedig plusz hőt ad a felületre, így elősegítheti a barnulást és a kéregképződést.
A száraz pác vagy fűszerkéreg könnyű kérget képez a hús körül, ami megőrzi a szaftosságot, míg a nedves pácok többnyire savas alapot használnak, hogy a hús pácolás közben megpuhuljon.
Ha bolti pácolt húst veszel, igaz hogy gyorsabbá és egyszerűvé teszed a vacsora elkészítését, és jó eséllyel még finomat is készítesz. De azért olvasd el a címkéjét, használhatnak olyan adalékanyagokat és tartósítószereket, amelyeket te nem tennél oda, a hús sem biztos hogy friss, és lehet hogy a pácban is túl sokat állt. Ezenfelül húsárat fizetsz ki a vízért és adalékanyagokért is.
- Mindig hűtőben tárold a pácolt húst, és fedd le, hogy ne csöpögjön más ételre.
- Soha ne használd fel újra a pácokat.
- Néhány óránként fordítsd vagy mozgasd át a húst.
- Halat vastagságtól függően maximum 30-60 percig pácold.
- Használj visszazárható zacskót, egyrészt kevesebb pác kell bele, majd lezárás után könnyebben átmozgathatod, “átmasszírozhatod” a pácolt húst. Ha edényeket használsz, válassz rozsdamentes acélt, üveget vagy kerámiát.
.
Grillpác receptjeinket itt tudod megnézni:
./borecet.hu/grillpa
Mázak: A különbség a máz és a pác között az, hogy a máz csak hús felületére kerül, hogy ízt adjon neki, míg a pác jobban átjárja azt. Leginkább a sütés végső fázisában, a kiszáradás előtt használj mázat.
.
.
Mártások
A mártások, szószok készítése egy igen izgalmas terület, fantasztikus kiegészítője a kész grillételeinknek!
- Míg a pácot a sütés előtt, a mázat a sütés végén kenjük az ételre, addig a mártások, szószok kifejezetten az étkezéskor kerülnek az asztalra.
- Többféleképpen használhatod, tunkold bele a ropogós zöldségeket, csurgasd meg vele a sültedet, keverd össze salival, mártogasd bele a burgonyát, ez már csak rajtad áll.
.
Mártás receptjeinket itt tudod megnézni:
.
.
Saláták
A legújabb grill trendek ízes/színes színpadán a sült húsok, zöldségek és gyümölcsök mellett elengedhetetlen néhány ropogósan zamatos saláta is. Tökéletes párost alkotnak a grillrácson készült pácolt, füstös ízű ételekkel, köretként megteremti a harmóniát minden nyári grillparty menüsorában.
- Legyen a tányérunk színes! Válasszunk zöldsalátát, kombináljuk paradicsommal, sárgarépával, paprikával, stb.
- Készítsünk könnyű saláta dressinget balzsamecetből. Önmagában is ízletes ha egyenesen a salátára locsoljuk, de készíthetünk belőle vinaigrettet is, olívaolajjal, vagy más kedvenc hidegen sajtolt olajunkkal kikeverve.
- Kerüljük a nehezebb alapanyagokat, például: tojás, majonéz
- Gyümölcsök grillezésénél ne felejtkezzünk meg arról sem, ha grilltálcát rakunk a gyümölcsök alá, a kiengedett levük is megmarad, amit felhasználhatsz a salátához.
.
-
Muskotály borecet 250ml
Értékelés: 5.00 / 52390 Ft Kosárba teszem -
AKCIÓ
10%Rozmaringos Vörösborecet, 250ml
Értékelés: 0 / 53290 FtOriginal price was: 3290 Ft.2962 FtCurrent price is: 2962 Ft. Kosárba teszem -
Kakukkfüves Fűszerecet, 250ml
Értékelés: 4.83 / 52390 Ft Kosárba teszem -
Gránátalma Balzsamecet 250ml
Értékelés: 4.88 / 53890 Ft Kosárba teszem -
Zöldfűszeres Balzsamecet 250ml
Értékelés: 4.80 / 53490 Ft Kosárba teszem -
Birsalma Balzsamecet 250ml
Értékelés: 5.00 / 53490 Ft Kosárba teszem