Grillpácok

A legtöbb hús és zöldség esetében a pácok szerepe, hogy ízesítsenek. A hús felületén található fűszerek elképesztő illatot tudnak hozni! Egy csipetnyi cukor segíthet a barnulásban, ízt és színt ad. Az olaj pedig plusz hőt ad a felületre, így elősegítheti a barnulást és a kéregképződést.

A száraz pác vagy fűszerkéreg könnyű kérget képez a hús körül, ami megőrzi a szaftosságot, míg a nedves pácok többnyire savas alapot használnak, hogy a hús pácolás közben megpuhuljon.

  • Mindig hűtőben tárold a pácolt húst, és fedd le, hogy ne csöpögjön más ételre.
  • Soha ne használd fel újra a pácokat.
  • Néhány óránként fordítsd vagy mozgasd át a húst.
  • Halat vastagságtól függően maximum 30-60 percig pácold.
  • Használj visszazárható zacskót, egyrészt kevesebb pác kell bele, majd lezárás után könnyebben átmozgathatod, “átmasszírozhatod” a pácolt húst. Ha edényeket használsz, válassz rozsdamentes acélt, üveget vagy kerámiát.

.


.

Csirkemell pác

Ajánlott hús: 

1/2 kg csirkemell

Hozzávalók

4 evőkanál Birsalma balzsamecet

2 evőkanál olívaolaj

só, bors

fűszerek ízlés szerint:

Keleti ízek tipp: római kömény, őrölt koriander

Mediterrán ízek tipp: oregáno, majoránna, bazsalikom, kakukkfű

Elkészítés:

A felszeletelt csirkemellet sózzuk, borsozzuk, majd kenjük át az összekevert húspáccal.

Pihentessük legalább 2-3 órát a hűtőben. Sütés előtt kb. 15-20 perccel vegyük elő őket, majd a grillrácson oldalanként kb 3-5 percig grillezzük.


 

Sertésszelet pác

Ajánlott hús: 

1-1,5 kg sertésszelet

Hozzávalók

8 evőkanál Kakukkfűves fűszerecet

4 evőkanál Birsalma balzsamecet

8 evőkanál olívaolaj

4 evőkanál szójaszósz

4 evőkanál Worcestershire szósz

80 g barna cukor

2 fej fokhagyma, apróra vágva

2 teáskanál szárított kakukkfű

1 evőkanál dijoni mustár

2 teáskanál só

1 teáskanál fekete bors

Elkészítés:

Tegyük a pácléhez szükséges összes összetevőt egy nagy tálba, és habverővel keverjük jól össze.

Tegyük a sertésszeleteket egy zacskóba, és öntsük rá a pácot. Zárjuk le és nyomjuk össze. Hagyjuk a hűtőben 2-12 órán át, attól függően, hogy mennyi időnk van a sütésig.


 

Balzsamecetes marhahús pác

Ajánlott hús: 

4 szelet marha steak (250-300 g)

Hozzávalók

2 evőkanál Zöldfűszeres balzsamecet

1 evőkanál Rozmaringos fűszerecet

4 evőkanál Worcestershire szósz

4 evőkanál szójaszósz

4 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál dijoni mustár

1 evőkanál méz

3 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1 teáskanál frissen őrölt fekete bors

1 teáskanál szárított rozmaring

Elkészítés:

Egy keverőtálban keverjük össze a Worcestershire-szószt, az ecetet, az olívaolajat, a szójaszószt, a mustárt, a mézet, a fokhagymát, a borsot és a rozmaringot, majd habverővel jól keverjük össze.

Tegyük a steaket egy zacskóba. Öntsük a pácot a húsra, zárjuk le a zacskót, miközben eltávolítjuk a felesleges levegőt. Tegyük a hűtőszekrénybe akár 8 óráig. Ezután vegyük ki a steaket a pácléből, várjunk egy félórát, majd grillezzük. Szeletelés előtt kb. 5 percig pihentessük, majd tálaljuk.

 


 

Balzsamecetes zöldséges pác

Ajánlott zöldségek:

1 kis cukkini, kb 1 cm vastag szeletekre vágva.

1 lilahagyma, karikákra vágva

1 paprika felkockázva

250 g gomba, félbevágva

1 csésze cseresznyeparadicsom

Hozzávalók

2 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál Birs balzsamecet

1 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1 evőkanál friss rozmaring, apróra vágva

Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Tegyük az összes összetevőt egy tálba, és jól forgassuk össze. Pácoljuk legalább 30 percig, de legfeljebb 8 órán át.

Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra. Vegyük ki a zöldségeket a pácléből, és tűzdeljük fel őket nyársakra. Grillezzük 8-12 percig, vagy amíg láthatóan megpuhultak.


 

Mediterrán hal pác

Ajánlott halak:

4 darab kardhal steak, kb. 700 g.

Hozzávalók

6-12 gerezd fokhagyma, hámozva

1 teáskanál spanyol paprika

6 evőkanál extra szűz olívaolaj

2 evőkanál Kakukkfüves füszerecet

¾ teáskanál római kömény

1 teáskanál koriander

¾ teáskanál só

½ teáskanál frissen őrölt fekete bors

2 szál kakukkfű

Elkészítés:

Turmixoljuk össze a fűszereket, a fűszercetet, az olívaolajat, a fokhagymát, a sót és a borsot 3 percig egy konyhai robotgépben.

A kardhal steakeket szárazra töröljük, majd egy tálba tesszük, és mindkét oldalukat bevonjuk a páccal. Hagyjuk állni legalább 15 percig, amíg a grill felmelegszik. Süssük meg, majd grillezett paradicsommal, kakukkfűvel tálaljuk.


 

Balzsamecet BBQ máz

A különbség a máz és a pác között az, hogy a máz csak hús felületére kerül, hogy ízt adjon neki, míg a pác jobban átjárja azt. Leginkább a sütés végső fázisában, a kiszáradás előtt használjunk mázat.

Hozzávalók

4 evőkanál méz

3 evőkanál Birs balzsamecet

2 evőkanál szójaszósz

4 teáskanál dijoni mustár

Elkészítés:

Egy kis serpenyőben kis lángon keverjük össze a mézet, a szójaszószt és a mustárt. Melegítsük amíg a méz feloldódik, majd vegyük le a tűzről és keverjük bele a balzsamecetet.

Amikor a húst grillezzük, a végén kenjük rá a mázat, és hagyjuk még pár percig együtt sülni.


.

Pác grillezett gyümölcsökhöz 

Gyakorlatilag bármilyen gyümölcs alkalmas a grillezésre, viszont érdemes odafigyelned, hogy semmiképp se legyen túlérett, hiszen ilyenkor a magas hő hatására egyes gyümölcsök több levet engednek ki magukból.

Hozzávalók:

2-3 evőkanál Gránátalma balzsamecet

Friss gyümölcsök:

  • eper
  • körte
  • sárgabarack, őszibarack
  • sárgadinnye, görögdinnye
  • ananász
  • banán

Fontos, hogy a gyümölcsök szeletelését ne aprózd el, törekedj nagyobb szeletekre vágni őket, így megelőzheted, hogy szétessenek és sokkal könnyebben kezelhetők lesznek a grillrácson is. Ha kis méretű gyümölcsöt grilleznél, használj nyársat. A megtisztított, szeletekre vágott gyümölcsöket locsoljuk meg Eper-citromfüves balzsamecettel és mehetnek is a grillrácsra.

Tetszett a recept?

Oszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Te is elkészítetted? Írd meg hogy sikerült, küldj fotót róla!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük