A legtöbb hús és zöldség esetében a pácok szerepe, hogy ízesítsenek. A hús felületén található fűszerek elképesztő illatot tudnak hozni! Egy csipetnyi cukor segíthet a barnulásban, ízt és színt ad. Az olaj pedig plusz hőt ad a felületre, így elősegítheti a barnulást és a kéregképződést.
A száraz pác vagy fűszerkéreg könnyű kérget képez a hús körül, ami megőrzi a szaftosságot, míg a nedves pácok többnyire savas alapot használnak, hogy a hús pácolás közben megpuhuljon.
- Mindig hűtőben tárold a pácolt húst, és fedd le, hogy ne csöpögjön más ételre.
- Soha ne használd fel újra a pácokat.
- Néhány óránként fordítsd vagy mozgasd át a húst.
- Halat vastagságtól függően maximum 30-60 percig pácold.
- Használj visszazárható zacskót, egyrészt kevesebb pác kell bele, majd lezárás után könnyebben átmozgathatod, “átmasszírozhatod” a pácolt húst. Ha edényeket használsz, válassz rozsdamentes acélt, üveget vagy kerámiát.
.
.
Csirkemell pác
Ajánlott hús:
1/2 kg csirkemell
Hozzávalók
4 evőkanál Birsalma balzsamecet
2 evőkanál olívaolaj
só, bors
fűszerek ízlés szerint:
Keleti ízek tipp: római kömény, őrölt koriander
Mediterrán ízek tipp: oregáno, majoránna, bazsalikom, kakukkfű
Elkészítés:
A felszeletelt csirkemellet sózzuk, borsozzuk, majd kenjük át az összekevert húspáccal.
Pihentessük legalább 2-3 órát a hűtőben. Sütés előtt kb. 15-20 perccel vegyük elő őket, majd a grillrácson oldalanként kb 3-5 percig grillezzük.
Sertésszelet pác
Ajánlott hús:
1-1,5 kg sertésszelet
Hozzávalók
8 evőkanál Kakukkfűves fűszerecet
4 evőkanál Birsalma balzsamecet
8 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál Worcestershire szósz
80 g barna cukor
2 fej fokhagyma, apróra vágva
2 teáskanál szárított kakukkfű
1 evőkanál dijoni mustár
2 teáskanál só
1 teáskanál fekete bors
Elkészítés:
Tegyük a pácléhez szükséges összes összetevőt egy nagy tálba, és habverővel keverjük jól össze.
Tegyük a sertésszeleteket egy zacskóba, és öntsük rá a pácot. Zárjuk le és nyomjuk össze. Hagyjuk a hűtőben 2-12 órán át, attól függően, hogy mennyi időnk van a sütésig.
Balzsamecetes marhahús pác
Ajánlott hús:
4 szelet marha steak (250-300 g)
Hozzávalók
2 evőkanál Zöldfűszeres balzsamecet
1 evőkanál Rozmaringos fűszerecet
4 evőkanál Worcestershire szósz
4 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál méz
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
1 teáskanál szárított rozmaring
Elkészítés:
Egy keverőtálban keverjük össze a Worcestershire-szószt, az ecetet, az olívaolajat, a szójaszószt, a mustárt, a mézet, a fokhagymát, a borsot és a rozmaringot, majd habverővel jól keverjük össze.
Tegyük a steaket egy zacskóba. Öntsük a pácot a húsra, zárjuk le a zacskót, miközben eltávolítjuk a felesleges levegőt. Tegyük a hűtőszekrénybe akár 8 óráig. Ezután vegyük ki a steaket a pácléből, várjunk egy félórát, majd grillezzük. Szeletelés előtt kb. 5 percig pihentessük, majd tálaljuk.
Balzsamecetes zöldséges pác
Ajánlott zöldségek:
1 kis cukkini, kb 1 cm vastag szeletekre vágva.
1 lilahagyma, karikákra vágva
1 paprika felkockázva
250 g gomba, félbevágva
1 csésze cseresznyeparadicsom
Hozzávalók
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál Birs balzsamecet
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 evőkanál friss rozmaring, apróra vágva
Só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Tegyük az összes összetevőt egy tálba, és jól forgassuk össze. Pácoljuk legalább 30 percig, de legfeljebb 8 órán át.
Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra. Vegyük ki a zöldségeket a pácléből, és tűzdeljük fel őket nyársakra. Grillezzük 8-12 percig, vagy amíg láthatóan megpuhultak.
Mediterrán hal pác
Ajánlott halak:
4 darab kardhal steak, kb. 700 g.
Hozzávalók
6-12 gerezd fokhagyma, hámozva
1 teáskanál spanyol paprika
6 evőkanál extra szűz olívaolaj
2 evőkanál Kakukkfüves füszerecet
¾ teáskanál római kömény
1 teáskanál koriander
¾ teáskanál só
½ teáskanál frissen őrölt fekete bors
2 szál kakukkfű
Elkészítés:
Turmixoljuk össze a fűszereket, a fűszercetet, az olívaolajat, a fokhagymát, a sót és a borsot 3 percig egy konyhai robotgépben.
A kardhal steakeket szárazra töröljük, majd egy tálba tesszük, és mindkét oldalukat bevonjuk a páccal. Hagyjuk állni legalább 15 percig, amíg a grill felmelegszik. Süssük meg, majd grillezett paradicsommal, kakukkfűvel tálaljuk.
Balzsamecet BBQ máz
A különbség a máz és a pác között az, hogy a máz csak hús felületére kerül, hogy ízt adjon neki, míg a pác jobban átjárja azt. Leginkább a sütés végső fázisában, a kiszáradás előtt használjunk mázat.
Hozzávalók
4 evőkanál méz
2 evőkanál szójaszósz
4 teáskanál dijoni mustár
Elkészítés:
Egy kis serpenyőben kis lángon keverjük össze a mézet, a szójaszószt és a mustárt. Melegítsük amíg a méz feloldódik, majd vegyük le a tűzről és keverjük bele a balzsamecetet.
Amikor a húst grillezzük, a végén kenjük rá a mázat, és hagyjuk még pár percig együtt sülni.
.
Pác grillezett gyümölcsökhöz
Gyakorlatilag bármilyen gyümölcs alkalmas a grillezésre, viszont érdemes odafigyelned, hogy semmiképp se legyen túlérett, hiszen ilyenkor a magas hő hatására egyes gyümölcsök több levet engednek ki magukból.
Hozzávalók:
2-3 evőkanál Gránátalma balzsamecet
Friss gyümölcsök:
- eper
- körte
- sárgabarack, őszibarack
- sárgadinnye, görögdinnye
- ananász
- banán
Fontos, hogy a gyümölcsök szeletelését ne aprózd el, törekedj nagyobb szeletekre vágni őket, így megelőzheted, hogy szétessenek és sokkal könnyebben kezelhetők lesznek a grillrácson is. Ha kis méretű gyümölcsöt grilleznél, használj nyársat. A megtisztított, szeletekre vágott gyümölcsöket locsoljuk meg Eper-citromfüves balzsamecettel és mehetnek is a grillrácsra.