Lekvárfőzés

A tűzhelyen rotyogó lekvár illata szorosan kapcsolódik a nyári életérzéshez, ahogy a pici üvegekbe zárva átmentjük a nyár ízeit, színeit a hideg téli hónapokra. Készítésének lényege, hogy hosszabb távon képesek legyünk hűtés nélkül tárolni a gyümölcsöt.

Nagyon fontos, hogy elfelejtsük azt a hibás tézist, hogy sérült, túlérett vagy még zöld, éretlen gyümölcsökből is jó lekvárt lehet készíteni.

A túlérett gyümölcsnek alacsony a savassága, illetve nem tartalmaz megfelelő mennyiségű pektint, ami a zselésedéshez elengedhetetlen.  Továbbá ha nem szeretnénk, hogy a túlérett gyümölcs elkezdjen erjedni az üvegekben, célszerű egészséges, érett, sértetlen gyümölcsöt választani. Ha mégis találunk kisebb szépséghibákat, akkor azokat gondosan vágjuk ki.

Befőzés esetén az, hogy a gyümölcsnek milyen a pH-ja, meghatározza a befőzés módját.

A gyümölcsök általában savasabbak, ezért legyünk körültekintőek a tartósítás során. Nagyon fontos a pasztörizálás 100 C° hőmérsékleten, plusz balzsamecettel csökkentve a pH-t, elkerülhetjük az egyéb konzerváló szerek használatát.

Gyümölcs javaslatok:

Igyekezzünk mindig a szezonális gyümölcsök közül csemegézni, hiszen ilyenkor a legfinomabbak, illetve a pénztárcánknak sem olyan megterhelő. 

 • a szezont rendszerint az eper nyitja meg, 
 • aztán sorban következik a cseresznye és a meggy
 • majd a lekvárok királyai következnek: a sárgabarack, málna és szilva
 • körte
 • feketeszeder
 • ribizli/ vagy feketeribizli
 • egres
 • birsalma

Fűszerezés:

Fűszerek ízlés szerint: fahéj, szegfűszeg, csillagánizs, vaníliarúd, kardamom, levendula, tonkabab

Elkészítés:

 1. Sterilizáljuk az üvegeket és a lapkákat:
   • forró vizes mosószeres mosás (vagy gépi mosás)
   • öblítés
   • ezután üveg sütés: sütőbe 100 C° – 20p vagy
   • üveg főzés: fazékban 100 C° víz – 10p
 2. Ha vegyszermentes a gyümölcsünk, akkor elegendő csak vízzel átmosni.
 3. Minden gyümölcs tartalmazza a pektin molekulát, ezért a legtöbb esetben nincs szükség plusz adalékanyagra, mivel főzés során hő hatására ezek szétválnak, majd újra összekapcsolódnak, így megkapjuk a tökéletes állagot.
 4. Előfordul, hogy ez a folyamat nem megy végbe magától, és a lekvár túl hígra sikerül. Ezt megakadályozhatjuk, ha előre leturmixoljuk a gyümölcsöket, ezzel megkönnyítve a pektin szétválását. Ha nem szeretnénk turmixolni, akkor pektin hozzáadásával sűríthetjük a lekvárt. 
 5. A hozzáadott cukor mennyisége háztartásonként változó lehet, de általánosságban édesebb gyümölcsöknél 2kg gyümölcshöz 1kg cukor kerüljön, ha fanyarabb gyümölcs mellett döntünk, akkor 3kg gyümölcshöz 2kg cukor az arány
 6. Ha minél kevesebb finomított cukrot szeretnénk használni, akkor egy részét kiválthatjuk almamust sűrítménnyel.
 7. Adjuk hozzá a fűszereket, és a gyümölcsös balzsamecetet. 
 8. A leturmixolt gyümölcsöt tegyük egy nagy lábosba, és kezdjük el a főzést. Nagyon fontos, hogy alacsony hőfokon főzzük, és igyekezzünk minél kevesebbszer kavarni. 
 9. A főzési idő gyümölcsönként változó lehet, figyeljük a főzetet, ha elkezd visszasűrűsödni akkor elkészült. 
 10. Az előre sterilizált befőttes üvegekbe adagoljuk az elkészült lekvárt, majd állítsuk fejtetőre nagyjából 10 percre. Ezután helyezzük száraz dunsztba, alaposan csavarjuk bele egy tiszta konyharuhába, és hagyjuk lassan kihűlni. 
 11. Ezután már csak annyi dolgunk van, hogy a kamrapolcokra sorakoztassuk őket. 

Tetszett a cikk?

Oszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Írd meg véleményed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük