Macaron

Hozzávalók 10-12 maxi vagy 20-25 normál méretű macaronhoz:Macaron

45 g tojásfehérje
65 g őrölt mandula
85 g porcukor + 1 ek porcukor
1 tk holland kakaópor (20%)

Tokaji epres-rebarbarás balzsamecetes csokikrém eperrel:

100 g 70%os étcsokoládé
80 ml tejszín
1 tk Tokaji epres-rebarbarás balzsamecet
2 bazsalikom levél
10-12 kisebb eper

45 g tojásfehérjét (kb. 1-2 tojásfehérje, de muszáj lemérni) tegyünk egy jól zárható dobozba és 24 órát pihentessük szobahőmérsékleten, vagy legalább 48at hűtőben. Én a hűtős verziót szoktam kedvelni, de ha sietünk akkor 24 órát hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni. Felhasználáskor mindenképpen legyen szobahőmérsékletű.
A 85 g porcukrot, a 65 g őrölt mandulát és a kakaót keverjük össze egy nagy tálban. Szitáljuk, ha esetleg marad ami nem megy át a szitán, akkor azt őröljük meg.
A tojásfehérjét habverővel verjük alacsony fokozaton, adjunk hozzá a 1 ek. porcukrot és addig verjük amíg kemény lesz. Ne verjük túl, mert akkor száraz lesz a macaron! A habnak meg kell állni a habverőn csúcsosan akkor lesz jó. Illetve ha megdöntjük a tálat akkor a hab mozdulatlan kell legyen, akkor lesz jó ha nem “csúszik ki” a tálból.
A habot keverjük a mandula-porcukorhoz fakanállal, ne használjunk mixert. Homogénre keverjük, addig amíg kés próbával jó lesz, azaz ha késsel belevágunk és 10 másodperc alatt a vágás eltűnik akkor már jó.
Habzsákkal 1.5 cm (maxi macaron esetén 3.5 cm) átmérőjű köröket nyomunk tepsibe (teflonban nem  szükséges a sütőpapír). Hogy ne maradjanak csúcsosak érdemes a tepsit odacsapkodni néhányszor, mert akkor szép kerek macaronjaink lesznek. 30-40 percig pihentetjük, amíg a kis sütemények teteje megszárad és újjal megérintve nem ragad. 130-140 fokon légkeveréses sütőben 13-15 percig sütjük. 5 perc után mérsékelni érdemes 130 fokra. A sütiket csak akkor vegyük ki a tepsiből, ha teljesen kihűltek.

A tejszínt lassú tűzön felforraljuk, hozzáadjuk a csokoládét és addig keverjük amíg az elolvad. Hozzáadjuk a Tokaji epres-rebarbarás balzsamecetet, 2 aprított bazsalikomlevelet. A maxi macaronok esetében  az epreket hatba vágjuk, normál macaronokba kisebb darabokra vágjuk.
Megtöltjük a krémmel a macaronokat és néhány órára hűtőbe helyezzük fogyasztás előtt.

Vélemény, hozzászólás?