Marinált gomba

Hozzávalók

30 dkg csiperkegomba
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
cukor
1 teáskanál kapor
1 teáskanál petrezselyem
1 mokkáskanál só
2 darab babérlevél
4 szem szegfűszeg
4 szem szegfűbors
4 szem feketebors
 

Elkészítés

30 dkg apró csiperke (sampinyon) gombát vettem hozzá, folyó vízben jól megmostam. A valóban kicsiket egészben hagytam, a nagyobbakat ketté vagy négybe vágtam. Két gerezd fokhagymát összenyomtam. Előkészítettem – a megmosva, felvágva befagyasztott – kaporból és petrezselyemből egy-egy kiskanálnyit.

Egy lábosba tettem 2 evőkanál olívaolajat, fél evőkanál cukrot, egy mokkáskanál sót, két babérlevelet, 4 szem szegfűszeget, ugyanannyi szegfűborsot és fekete borsot. Melegíteni kezdtem, amikor a cukor megolvadt, hozzátettem a gombát, két evőkanál kakukkfüves borecetet, elkevertem. Felforrás után a hőfokot kisebbre vettem, lassan főztem még 5 percig. Ezután belekevertem a fokhagymát és a zöldfűszereket, még két percig főztem lassan.

Ezután hagytam kihűlni, majd áttettem egy befőttes üvegben a hűtőbe. Akár azonnal is fogyasztható, de mivel én máskorra szántam, addig – akár néhány hétig is – jól elvan a hűtőben.

Fogyasztás előtt érdemes előbb kivenni a hűtőből és szobahőmérsékletűre melegíteni, mert az olívaolaj nem igazán szereti a hűtést, ezért kirakódik a tetején, de ez kis melegedés után már el is tűnik.

Tetszett a recept?

Oszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Te is elkészítetted? Írd meg hogy sikerült, küldj fotót róla!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük