Megalakult a Bor-és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete

„Együtt az ecetipar megújításáért!”- ez a jelmondata a frissen megalakult szervezetnek, melynek létrejöttét tegnap jelentette be Formanek Ferenc, az egyesület elnöke az Agrármarketing Centrumban.

A Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesületének alapító tagja a Tokaji Borecet Manufaktúra is, mely többek között olyan ismert nevekkel lépett együttműködésre, mint az Agárdi Pálinkafőzde, a Dobogó Pincészet vagy Horváth József Ráspi.

_DSC0692

Ma már kevesen tudják, hogy a valódi bor- és gyümölcsecet használatnak régmúltra visszanyúló tradíciója van hazánkban. A 15. századtól kezdve a zamatos bor-és gyümölcsecetek nagy népszerűségnek örvendtek, minden háztartás alapvető ételízesítőjének, tartósítószerének és orvosságának számítottak. Formanek Ferenc, az egyesület elnöke és ötletgazdája elmondta: a szervezet célja, hogy újjáélessze az egykori ecetgyártás tradícióját, összefogással népszerűsítse a valódi bor-és gyümölcsecetet, megismertesse az emberekkel azok széleskörű gasztronómiai lehetőségeit és egészségre jótékony hatásait.

_DSC0707

Ma forgalomban lévő ecetek többsége biomasszából vagy kőolajszármazékból készül, mégis úgy jelennek meg a boltok polcain, mint valódi gyümölcsecetek. A Bor- és Gyümölcsecetgyártók Egyesülete küldetésének érzi, hogy megújítsa a magyar ecetipart. Ennek érdekében rögzíteni kívánja a bor- és gyümölcsecetgyártás szabályait, megakadályozva ezzel, hogy biológiai erjesztésű ecetet mesterséges alapanyagból elő lehessen állítani. Az egyesület kizárólag olyan gyártókat vesz fel soraiba, akik célkitűzéseként szerepel, hogy valódi gyümölcsből biológiai erjesztéssel készítsenek ecetet. Szabó László, az egyesület alelnöke és az Agárdi Pálinkafőzde ügyvezető igazgatója így indokolta csatlakozását: “Ahogy a jó magyar pálinka, a kiváló minőségű bor- és gyümölcsecet is kizárólag első osztályú gyümölcsből készülhet. Fontosnak tartom, hogy részese legyek egy olyan együttműködésnek, mely főzdénkkel azonos értékeket képvisel.”

_DSC0710

Segal Viktor séf és gasztronómiai tanácsadó is üdvözölte a kezdeményezést és hangsúlyozta, hogy a biológiai erjesztésű magyar bor-és gyümölcsecetek prémium kategóriás termékek, amelyek méltán képviselhetik hazánkat a külföldi piacokon is.

borecetes_panna_cotta

A sajtótájékoztató végén az érdeklődők borecetes különlegességeket kóstolhattak. Baracskay Angéla, a Lila Körte cukrásza tokaji muskotály borecetes panna cottájával nyűgözte le a vendégeket, Ráspi pedig saját balzsamecetével készült libamájas házikenyerét kínálta.

Vélemény, hozzászólás?