Nemesecet

Hordó

 

Nemesecet

 

 

 

 

A Tokaj-Hegyalján lévő adottságoknak köszönhetően született meg a Nemesecet. Alapja az ásványi anyagokban gazdag, karakteres furmint szőlő, továbbá a rendkívül magas beltartalmi értékekkel bíró aszúszemek. 

 

Ez a gyönyörű vidék – mely a világörökség része – a Bodrog és Tisza folyó mentén húzodik, kedvező éghajlattal és talaj adottságokkal. A dűlőket hosszasan éri a napsugárzás, ahol örömmel telepedik meg a Botytis cinerea penészgomba, amely a szőlőszemek aszúsodásáért felel. 

 

 

 

Az aszúsodás a szőlőszemek “nemesrothadása”. A víz elpárolog, a szőlőfürt a Botrytis nemespenésznek köszönhetően nem kap több vízutánpótlást a tőkéről. 

A szőlőszemek betöppednek, ezáltal a bogyó beltartalmi értéke koncentrált formában lesz jelen, magas cukortartalommal. Egy késő őszi tokaji túrán feltétlen kóstoljátok meg az aszúszemet, egyedi ízvilágát nehéz szavakkal leírni.

 

 

 

5 évvel ezelőtt tettük rá aszúszemes “ágyra” a Furmint borecetünket, majd hosszasan érleltük tölgyfahordóban.

Megdöbbentő, hogy a természet milyen meglepetéseket tud produkálni! Kóstoláskor az első három szó, ami eszembe jutott: tökéletesség, harmónia, elegancia. Ez a Nemesecet.

Üzenete számunkra, amit szeretnék átadni neked is: a természet egyszerűségében csodálatos! Nem agyal, nem gondolja “túl” a dolgokat, a csodák mégis megszületnek. Lassíts le, figyelj, és bízz! Vedd észre mennyi csoda vesz körül, lásd a színeket, érezd a formákat, ízlelgesd az ízeket.   

 

 

Hozzánk látogatva lehetőséget adunk rá, hogy kiszakadj a rohanó hétköznapokból. A Borecet múzeumban visszavezetünk az ősi hagyományokba, kisfilmünket nézve rácsodálkozhatsz magad is az ecetkultúra sokszínűségére.

Bemutató boltunkban pedig szagló és ízérzékelőidnek adunk teret, gondolataidat lelassítva egyszerűen csak élvezed a természet adta kincseket.

 

Látogass el hozzánk és kóstold meg büszkeségünket, a Nemesecetet közvetlenül a hordóból! Mindössze 2 hordónyi mennyisségünk van, úgy 400 liternyi. Elkezdjük lepalackozni, maximum 1500 darabot, szép üvegben, elegáns dobozban. Ajánljuk salátákhoz, sültekhez, libamájhoz, süteményekhez vagy érlelt sajtokra csepegtetve.

 

 

 

X