Farsangi szalagos fánk
Kategória

 500 g finomliszt
 25 g friss élesztő
 1 evőkanál cukor
 1 evőkanál Kézműves Sárgabarack gyümölcsecet
 350 ml tej
 1 darab tojás
 1 l olaj
1

A tejből öntsünk ki nagyjából 1 dl-t, keverjük el benne a cukrot, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt és hagyjuk felfutni.

Öntsük a lisztet egy dagasztótálba, csináljunk a közére egy kis mélyedést, és öntsük bele a felfuttatott élesztős tejet. Adjuk hozzá a maradék tejet, a tojást és a gyümölcsecetet. Az ecet segíti az élesztő munkáját, könnyű, levegős tésztát kapunk végeredményül.

Kezdjük el a tésztánkat bedagasztani, legalább 10 percig, míg szép hólyagos, sima tésztát nem kapunk.

Ha kész vagyunk, kevés liszttel szórjuk meg a tésztánk tetejét, majd egy tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 óra alatt, kelesszük a duplájára.

Ha kész, borítsuk lisztezett deszkára és nyújtsuk 2-3 cm vastagra, majd egy fánkszaggatóval szagassuk ki. A kész korongokat takarjuk le konyharuhával 15 perce, és hagyjuk, hogy kelljenek még egy kicsit.

Egy edényben hevítsük fel az olajat, majd 2-3 perc alatt süssük készre a fánkokat. Alaposan csepegtessük le a felesleges zsíradékot róluk, és még melegen tálaljuk.

Ha fokozni szeretnénk az egyébként is isteni fánkokat, ne felejtsünk el a tetejére Málna dressinget locsolni!

Összetevők

 500 g finomliszt
 25 g friss élesztő
 1 evőkanál cukor
 1 evőkanál Kézműves Sárgabarack gyümölcsecet
 350 ml tej
 1 darab tojás
 1 l olaj

Directions

1

A tejből öntsünk ki nagyjából 1 dl-t, keverjük el benne a cukrot, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt és hagyjuk felfutni.

Öntsük a lisztet egy dagasztótálba, csináljunk a közére egy kis mélyedést, és öntsük bele a felfuttatott élesztős tejet. Adjuk hozzá a maradék tejet, a tojást és a gyümölcsecetet. Az ecet segíti az élesztő munkáját, könnyű, levegős tésztát kapunk végeredményül.

Kezdjük el a tésztánkat bedagasztani, legalább 10 percig, míg szép hólyagos, sima tésztát nem kapunk.

Ha kész vagyunk, kevés liszttel szórjuk meg a tésztánk tetejét, majd egy tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 óra alatt, kelesszük a duplájára.

Ha kész, borítsuk lisztezett deszkára és nyújtsuk 2-3 cm vastagra, majd egy fánkszaggatóval szagassuk ki. A kész korongokat takarjuk le konyharuhával 15 perce, és hagyjuk, hogy kelljenek még egy kicsit.

Egy edényben hevítsük fel az olajat, majd 2-3 perc alatt süssük készre a fánkokat. Alaposan csepegtessük le a felesleges zsíradékot róluk, és még melegen tálaljuk.

Ha fokozni szeretnénk az egyébként is isteni fánkokat, ne felejtsünk el a tetejére Málna dressinget locsolni!

Farsangi szalagos fánk

Vélemény, hozzászólás?