Hozzávalók (4 adag, főétel):Sertésszűz muskotályos borecetes pirított gombás zöldségekkel, újkrumplival

2 db, egyenként kb. 350 grammos sertésszűz
olívaolaj, só, bors
350 g apró barna csiperkegomba
14-15 apró, zsenge gyöngyhagyma
4 kisebb sárgarépa
2 fej újfokhagyma
olívaolaj, só, bors
3 ek. muskotályos borecet a Tokaji Borecet Manufaktúrától
400 g galambtojás vagy inkább kisebb méretű újkrumpli, olívaolaj, só, petrezselyemzöld

A sertésszüzet lehártyázom, egy-másfél órát kinn hagyom a pulton, hogy mire felhasználásra kerül, szobahőmérsékletű legyen. Forró serpenyőben olívaolajon körbepirítom, kiolajozott tepsibe teszem, megszórom durva szemű sóval, borsot tekerek rá, 170 fokos sütőben 14-15 percet sütöm, majd kiveszem, és 15 percet pihentetem.
Az újkrumplit alaposan lecsutakolom, párolóbetéten kb. 15 perc alatt puhára gőzölöm. A sárgarépát apró hasábokra vágom, a gyöngyhagymát és az újfokhagymát mérettől függően felezem vagy negyedelem. A gombát folyó víz alatt lecsutakolom, félbe vágom. Vastag falú serpenyőben olívaolajon először a sárgarépát pirítom meg, majd külön-külön a hagymákat és a gombát. Amikor a gomba megpuhult, visszateszek mindent a serpenyőbe, sózom, borsozom, hozzáadom a muskotályos borecetet és összepirítom. Legvégül forró olívaolajon megpirítom a gőzölt újkrumplit, amikor szép aranybarna, sózom és megszórom vágott petrezselyemzölddel.

 

Köszönjük a receptet Lorien-nek:

http://lorien.blog.hu/2011/05/27/sertesszuz_muskotalyos_borecetes_piritott_gombas_zoldsegekkel_ujkrumplival