Szilva Chutney, the best ever

Szilva Chutney, the best everAz Essencia főzőiskola 3 séf karácsonyi kurzusán Vomberg Frigyes pazar menüvel kényeztetett minket, nem győztem jegyzetelni, már több ételt itthon is reprodukáltam, köztük a szilva
chutney-t is. December nem kimondottan szilvaszezon, de ezt muszáj volt azonnal megfőznöm, annyira ízlett, hogy nem tűrt halasztást, szerencsére szilvát is kaptam hozzá. A best ever szilva chutney, amit valaha kóstoltam. Egészben sült kacsát kísért (és fog karácsonykor is).

 

Hozzávalók:
1 kg szilva, kimagozva, negyedelve
10 dkg vaj
60 dkg lilahagyma
6 szem kardamom, mozsárban megtörve
3 ek barna nádcukor
2 szem csillagánizs
3 darab cassia fahéj
1 piros chili, kimagozva és apróra vágva
1 ek frissen reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma
1 dl vörösbor
2 ek Jégvirág (szilvás-vaníliás balzsamecet)
Egy méretes edényben karamellt készítek a barna nádcukorból (beleteszem a cukrot az edénybe, alágyújtok és békén hagyom, nem keverem, míg a cukor el nem olvad és karamell lesz belőle), belekerül a kardamom, majd beleolvasztom a vajat. Karamellszósznak már kész is lenne, de chutney-nak még csak most indul! A félholdra szeletelt lilahagymát belekeverem és lassú tűzön, 20-25 perc alatt hagyom, hogy jól megpuhuljon, karamellizálódjon (hagymalekvárnak is beillene). Beleteszem a fűszereket (csillagánizs, fahéj, gyömbér), a zúzott fokhagymát, beleaprítom a kimagozott chilit, öntök rá vörösbort, kevés Jégvirágot és végül hozzáadom a kimagozott, negyedelt szilvát. Jól összekeverem és a szilva nedvesség tartalmától függően 15-30 percig főzöm. Fenti mennyiségből majdnem másfél liternyi chutney lett, egy részét sterilizált üvegekbe szedtem és szárazdunsztban tartottam másnapig.
Nyáron megismétlem majd jóféle magyar szilvával.
Köszönjük a receptet Gabojszának!