Szőlőfajták

Tokaj-Hegyalja leggyakoribb szőlőfajtái:

  • Furmint
  • Hárslevelű
  • Sárga muskotály
  • Zéta (Oremus)
  • Kövérszőlő

Furmint

Bizonytalan eredetű, valószínűleg bennszülött, hegyaljai fajta. Elsősorban a Kárpát-medencében alkot fajtacsoportot (Piros, Változó és Fehér furmint), amelyből Hegyalján a Fehér furmint klónjai fordulnak elő. Kilenc alfajtája ismert, többségük azonban kiszorult az ültetvényekből. Tőkéje erős növekedésű, kevés, hosszú, felfelé növő vesszőt nevel. Levele alig tagolt, legfeljebb karéjos, fűrészesen fogazott szélű. Fürtje középnagy, hengeres, bogyói gömbölyűek. Késői, október második felében érő fajta, nagyon jól aszúsodik. Tokaj-Hegyalja fő fajtája, a Tokaji Aszú és Szamorodni nagyrészt ebből a szőlőből készül. Németországban Mosler, Franciaországban Tokay néven ismerik. Híresek azonban a somlói, badacsonyi borai is. Bora közepes illatú, kemény, testes, tüzes, robosztus. Jól érlelhető.

Hárslevelű

Régi hegyaljai fajta. Hajtása szintén felfelé törő, levele kerekded, csipkés szélű. Fürtje jellegzetesen hosszú, laza, vége olykor fecskefarkszerűen elágazik. Szintén erős növekedésű, érése a Furminthoz hasonlóan kései. Töppedésre, aszúsodásra hajlamos, termése karakteres aromaanyagokkal rendelkezik. Szárazságra, lisztharmatra és atkára érzékeny, csak megfelelő fekvésekben érzi jól magát. Napjainkban szelektált klónjait termesztik. A német nyelvterületen Lindenblattrige néven ismert. Hazánkban Tokaj-Hegyalja második jellegzetes fajtája, de a Somlói, és Villány-siklósi borvidéken is termesztik. Bora finom hársméz illatú és zamatú, kemény, testes, fanyar utóízű.

Sárga muskotály

A leírásokban a legkorábban említett fajták egyike. Középerős növekedésű, hajtásai elfekvőek. Termése fajtajellegzes íz- és illatjegyekkel rendelkezik, savai jól beérten is szépek maradnak. Levele szeldelt, fűrészesen fogazott szélű. Betegségekkel szemben ellenállóképessége nagyon gyenge. Mély rétegű, tápanyagokban gazdag, jó vízgazdálkodású talajokon érzi legjobban magát. Bora finom illatú, zamatú, gyakran lágy. Ha idejében szüretelik, savai finomak. Kitűnő házasítási alapanyag.

Zéta (Oremus)

Bouvier és furmint keresztezésével 1951-ben nemesítették. Középerős növekedésű, középvastag vesszőket nevel. Levele a Furmintéhoz hasonlít jobban karéjos, fűrészes szélű. Elsősorban korai érésével és aszúsodó képességével tűnik ki. Szeptember második felében a Furmintnál négy-hat héttel korábban érik. Korábban Oremusnak nevezték, idővel azonban – a névazonosság miatt az Oremus-dülővel – a Zéta név lett elfogadott.

Kövérszőlő

Fehérszőlő néven Tokaj-Hegyalja egyik legrégibb fajtája volt, de a filoxéravészt követően szinte teljesen kiszorult a termesztésből. Mindössze néhány éve, 1998-ban szerzett állami minősítést, de a közeljövőben várhatóan a telepítésre ajánlott fajták közé kerül Tokaj-Hegyalján. Vegetatív, erős növekedésű fajta. Lombja haragoszöld, levele fűrészes szélű. Fürtje középnagy, ágas, laza, bogyója gömbölyű, középnagy. Rothadásra különösen érzékeny, ezért telepítése szellős helyeken ajánlott. Fagy- és szárazságtűrő képessége jó. A Furmintnál 10-14 nappal korábban érik. Sok és jó minőségű aszút terem.

Forrás: http://www.tokaj.hu/