Szószok, mártások

A mártások, szószok készítése egy igen izgalmas terület, fantasztikus kiegészítőse a kész grillételeinknek!

  • Míg a pácot a sütés előtt, a mázat a sütés végén kenjük az ételre, addig a mártások, szószok kifejezetten az étkezéskor kerülnek az asztalra.
  • Többféleképpen használhatód, tunkold bele a ropogós zöldségeket, csurgasd meg vele a sültedet, keverd össze salival, mártogasd bele a burgonyát, ez már rajtad áll.  

 

Kakukkfüves mártás

Hozzávalók

1 evőkanál friss kakukkfű

50 g mogyoróhagyma

3 evőkanál Kakukkfüves fűszerecet

2 tojássárgája

1 teáskanál só

bors

125 g vaj, feldarabolva darabokban

2 szál petrezselyemzöld

 

Elkészítés:

Az utolsó pillanatban készítsük el, mivel kényes a melegen tartásra!

A kakukkfű felét félretesszük, a többit a tálba tesszük, majd turmixoljuk össze a hagymával.

Adjuk hozzá az ecetet, és melegítsük 5 percig/90°C-on kevergetve. Hűtsük le az egészet, majd adjuk hozzá a tojássárgáját, sót és borsot, és melegítsük 6 percig kb. 70°C-on állandóam kevergetve. Állandó keverés mellet darabonként adjuk hozzá a vajat.

Az utolsó darabkáknál hozzáadjuk a maradék kakukkfüvet, petrezselyem zöldet, addig keverve míg homogén lesz. A mártást azonnal tálaljuk.


 

Gombamártás

Egy gyors és egyszerű gombamártás recept, melyet vörös húsokhoz, csirkéhez, borjúhúshoz, fasírtokhoz, tésztákhoz, zöldségekhez, sőt halakhoz is ajánljuk.

A gombamártás lehet fehér vagy barna, tejszínnel vagy anélkül. Készülhet csiperkegombából, de valójában mindenféle gombával jó, akár több fajtát is keverhetünk össze.

Hozzávalók

500 g gomba

1 evőkanál olívaolaj vagy vaj

2 gerezd fokhagyma, préselve

1 evőkanál kukoricakeményítő (vagy liszt), a mártás sűrítéséhez.

1 mogyoróhagyma

250 ml húsleves (marhahúsleves, csirkehúsleves, attól függően, hogy milyen hússal fogjuk tálalni).

100 ml főző tejszín (nem kötelező, használhatunk csak húslevest is)

Só és bors ízlés szerint

1 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva (vagy más fűszernövény ízlés szerint)

1 evőkanál Zöldfűszeres balzsamecet

Elkészítés:

Készítsd elő az összetevőket. Gyorsan öblítsd le majd szárítsd meg a gombát. Vékony szeletekre vágd fel őket.

Hámozd meg és vágd finomra a mogyoróhagymát, majd add hozzá a préselt fokhagymagerezdeket. Aprítsd fel a petrezselymet.

Hevítsd fel az olajat vagy a vajat egy serpenyőben, és kevergetve párold meg a gombát, amíg elveszti a levét és enyhén megbarnul. Szórd a keményítőt (vagy a lisztet) a gombára, és keverd össze, hogy a gombát betakarja. Add hozzá a mogyoróhagymát. Párold néhány percig, időnként megkeverve. Ízlés szerint sózd és borsozd.

Legkésőbb itt kell eldöntened, hogy tejszínesen szeretnéd-e a mártást: ha tejszínes gombamártást készítesz, öntsd hozzá a húslevest és a tejszínt. Ha tejszín nélküli gombamártás lesz, akkor csak a húslevest add hozzá.

Forrald fel. Csökkentsd a hőfokot, és főzd közepes lángon néhány percig, hogy sűrű mártást kapj (ilyenkor a mártás bevonja a kanál hátulját is.) Add hozzá a petrezselymet és a balzsamecetet, és keverd össze.

Megjegyzés: Egyszerre egy vagy több gombafajtát is készíthetsz (csiperkék, shiitake, osztrigagombák, laskagombák stb). Használhatsz friss, konzerv, fagyasztott vagy akár szárított gombát is. Ha szárított gombát használsz, ne feledd, hogy felhasználás előtt szükséges rehidratálni!


 

Vörösbor mártás salotta hagymával

Hozzávalók

3 evőkanál Zöldfűszeres balzsamecet

3 evőkanál Rozmaringos fűszerecet

250 g mogyoróhagyma, felszeletelve

4 evőkanál olívaolaj

1 gerezd fokhagyma, enyhén összezúzva

egy szál rozmaring

400 ml vörösbor

400 ml marhahúsleves vagy barna csirkealaplé

egy kanálka vaj

 

Elkészítés:

Egy közepes méretű serpenyőben olívaolajon, magas lángon kb. 3 percig párold a felszeletelt mogyoróhagymát, amíg enyhén megbarnul, miközben gyakran kevergeted. Fűszerezd őrölt fekete borssal, és add hozzá az enyhén összezúzott fokhagyma gerezdet és egy szál rozmaringnak a leveleit.

Folytasd a főzést további 3 percig, gyakran kevergetve, hogy a mogyoróhagyma ne égjen meg. Öntsd hozzá a balzsamecetet és a fűszerecetet. Főzd tovább, amíg sziruppá nem párolog, majd öntsd fel vörösborral, és addig főzd, amíg kétharmadára nem csökken a mennyisége.

Öntsd hozzá marhahús- vagy barna csirkealaplevet, és forrald fel. Vedd lejjebb a hőfokot, és addig főzd, amíg ismét kétharmadára, kb. 250 ml-re nem csökken. Vedd ki belőle a fokhagymát és a rozmaringot. Ízlés szerint sózd meg, végül habverővel keverj bele egy kis vajat.


 

Balzsamecetes BBQ máz

Hozzávalók

60 g  méz

60 g barna cukor

2 evőkanál szójaszósz

4 teáskanál dijoni mustár

60 ml Csipkebogyó balzsamecet 

Elkészítés:

Egy kis serpenyőben közepes lángon keverje össze a mézet, a barna cukrot, a szójaszószt, a mustárt és a balzsamecetet. Melegítsük fel, amíg a barna cukor feloldódik, kb. 5 percig. Vegyük le a tűzről, és tegye félre felhasználásig.

Tetszett a recept?

Oszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Te is elkészítetted? Írd meg hogy sikerült, küldj fotót róla!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük