Hozzávalók (4 személyre):Tárkonyos gombaleves borecettel fűszerezve

50 dkg csiperke gomba
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál tárkonyos borecet
1 kávéskanál ételízesítő (vagy levesalap)
1 mokkáskanál só
1 késhegynyi őrölt feketebors
2-3 szem zöldbors
1 csipet tárkony (elhagyható)
1 kis doboz tejföl és 1 evőkanál liszt a habaráshoz
1 evőkanál olaj a hagyma dinszteléséhez

Elkészítés:

Az apóra vágott hagymát forró olajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a szeletekre vágott gombát, sózzuk-borsozzuk, fedő alatt pároljuk. Ha már levet eresztett a gomba, akkor engedjük fel kb. fél liter ételízesítős vízzel (vagy a levesalappal). Forrás után habarjuk be; ehhez a tejfölt keverjük össze a tárkonnyal és a liszttel, majd óvatosan keverjük a leveshez. Ha nem akarjuk, hogy csomós legyen és nincs nagy rutinunk a csomómentes keverésben (viccen kívül, sokáig azt hittem, hogy ez művészet…), akkor mielőtt a teljes levesbe tennénk, adjunk a tejfölös keverékhez egy-két evőkanál forró levest, keverjük simára és úgy adjuk az egész leveshez. Forraljuk még egyszer fel, és ha levettük a tűzről, adjuk hozzá a tárkonyos borecetet. Ha krémlevest szeretnénk, akkor a megdinsztelt gombaszeletekből vegyünk ki néhányat, tegyük félre. A tejfölös műveletig készítsük a levest, majd ezt követően botmixerrel turmixoljuk simára és a végén, a borecettel együtt keverjük hozzá a gombaszeleteket. Tetejére ízlés szerint szórhatunk friss petrezselymet.

Köszönjük a receptet az Ízek Blogja szerzőjének!

www.izekblogja.blog.hu