Hozzávalók 4 személyre:Tárkonyos őzraguleves, vargányás betéttel

50 dkg kockázott őzhús
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 kis fej karalábé
1 kis darab zeller
1 evőkanál kacsazsír
1 csapott evőkanál liszt
1 babérlevél
1 teáskanál friss vagy szárított tárkony
1 evőkanál Tokaji tárkonyos borecet,
1 dl főzőtejszín,
1,5 liter víz, só, bors

A vargányás betéthez:
1 vékony szelet füstölt szalonna,
1/2 fej hagyma,
1 tojás ,
1,5 evőkanál búzadara,
1/2 csomag szárított, felhasználás előtt 1 órával beáztatott,
apróra vágott vargánya,
ha van friss, akkor egy közepes darab, kis csokor petrezselyemzöld,
só, bors

Elkészítés:

A kockázott őzhúst jól átmosom, majd papírtörlőn leszárítom, forró zsíron átforgatom, mikor kellőképp megpirult, hozzáadom az apróra vágott hagymákat, majd a tisztított, felkarikázott zöldséget, kissé megdinsztelem. Ráteszem  a lisztet, jól elkeverem, picit megpirítom, majd ráöntöm a borecetet, ami szépen leoldja a edény falára pirult pörzsanyagot. Megsózom, borsozom, hozzáadom a babérlevelet, és a tárkonyt. Felöntöm 1,5 liter vízzel és készre főzöm. Mialatt a leves fő, elkészítem a levesbetétet.
Először felverek egy egész tojást, megsózom, borsozom, hozzákeverem a búzadarát és jól eldolgozom, az előzőleg beáztatott vargányát lecsepegtetem, összevágom és az apróra vágott petrezselyemmel együtt hozzáadom, hagyom egy kicsit állni, hogy a dara megszívja magát. Addig a szelet szalonnának a zsírját kisütöm, a megsült szalonnát kiveszem, a zsírjára dobom az apróra vágott hagymát és megpirítom. A tojásos masszát hozzákeverem a hagymához és lepényt sütök belőle. Mindkét oldalát megpirítom, majd felkockázom és a levesbe dobom. Egy-két percig főzöm, majd a végén hozzáadom a főzőtejszínt és beforralom. Tálaláshoz kínálhatunk még hozzá egy-két csepp tárkonyos borecetet.