Tejszínes-kapros tökfőzelék

Tejszínes-kapros tökfőzelék

Jó kilónyi tökből készítettem a főzeléket, már évek óta lisztmentesen készítem. Míg a spenótot és a sóskát besamellel sűrítem, a tökfőzelék esetében még erre az enyhe sűrítésre sincs szükségem. 

Tejszínes-kapros tökfőzelékHozzávalók négy adaghoz:

1 kg friss, gyalult tök (vastagra gyalulva)
1 nagy csokor friss kapor
2 dl zsíros tejszín
1 dl tej
1 dl száraz fehérbor
2 közepes fej új főzőhagyma
6 dkg vaj
2 evőkanál Aperif (sárgabarackos-bodzás balzsamecet)
1-2 evőkanál kristálycukor, ízlés szerint
Só, fehérbors

A tökfőzelékben a másik csodálatos dolog, hogy nagyon gyorsan és könnyen elkészíthető.
Először a főzelék alapot készítettem el. 3 dkg vajban üvegesre dinszteltem az apróra vágott hagymát. Felöntöttem egy dl fehérborral és nagyon alacsony lángon addig sűrítettem, míg a hagyma krémes nem lett. Hozzáadtam a tejszínt és a tejet, sóval ízesítettem, felforraltam, majd alacsony lángon mártássá főztem. Az így elkészült alapot botmixerrel pépesítettem és hozzáadtam a kapor összevágott levelét. Néhány percig alacsony hőfokon főztem, majd félretettem.
A maradék vajon el kezdtem párolni a tököt kevés sóval, fehérborssal, egy evőkanál Aperiffel és a kapor csokorba kötött szárával. A tököt roppanósra pároltam. Ekkorra a kiengedett levének a fele el is főtt. A tököt leszűrtem, a levét felfogtam. Kivettem belőle a kaporszárat, kidobtam. A párolt tököt beletettem a főzelék alapba és lassú tűzön együtt pároltam. Utána ízesítettem sóval, cukorral, az Aperiffel és megfelelő állagúra hígítottam a felfogott lével.

Köszönjük a receptet Alexa Christinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.