Hozzávalók:Tokaji zöldfűszerpestos újkrumpli

1 kg aprószemű újkrumpli (lehet nagyobbakból is, de akkor darabolni kell a főzés után)
5 dkg füstölt szalonna (mangalicát használtam)
3 szál újhagyma

A pestóhoz:

petrezselyem, bazsalikom levél, rozmaring, lestyán, olívaolaj, só, 2-3 ek tokaji bodzás borecet, fél citrom

Az újkrumplit jól megmosom, megsikálom, megfőzöm. Ha kész, lehűtöm, és ha nem aprószemű burgonya, darabolom.
A szalonnát kis kockákra vágom, és egy wokban elkezdem kiolvasztani a zsírját; közben felkarikázom az újhagymát, és a szalonnára dobom. Kicsit pirítom, majd hozzáadom a krumplit, átforgatom, és így együtt is pirítom. Ha kész, elzárom alatta a lángot.
Elkészítem a pestót: aprítógépbe teszem a megmosott, szárakról leszedegetett zöldfűszer-leveleket – nem írok mennyiséget, mert teljesen ízlés dolga – adok hozzá kezdetnek 3 ek olívaolajat, 2 ek tokaji bodzás borecetet, egy kis sót, és elindítom a gépet. Adhatunk hozzá kevés citromlét is, de vigyázzunk, ne legyen túl savanyú. Az olaj mennyiségét is növelhetjük, a lényeg, hogy ne legyen folyós, maradjon az állaga pépes.
Amikor a krumpli már nem forró, hanem csak langyos, akkor keverjük hozzá a pestót, mert így szépen a szemeken marad, nem folyik le.

 

Köszönjük a receptet Praktikák sok gyerekhez:

http://praktikaksokgyerekhez.blogspot.com/2011/05/tokaji-zoldfuszerpestos-ujkrumpli.html