Túrócska/Sárga túró

Ahogy a korábbi bejegyzésben is ígértem, a mai alkalommal a túrócska, ismertebb nevén a sárga túró receptjét hozom nektek.

Nálunk hagyományos módon sós változatban kerül a húsvéti asztalra, de rendhagyó módon most készítek egy édes változatot, amit egyáltalán nem kötnék kizárólag az ünnephez, mi egész évben szívesen csemegézünk belőle.

Alább megtaláljátok az alap receptet, amit mindenki a saját ízlésére formálhat, hiszen a túrócskába nyugodtan bele lehet csempészni egy kis mazsolát, diót, vagy akár aszalványokat is.

Hozzávalók:

 

  • 2 liter tej (legalább 2,8 %-os)
  • 20 darab tojás
  • cukor

A recept nagyon egyszerű, viszont elég időigényes. A mennyiségeket nyugodtan lehet változtatni, egyetlen szabály van: ahány liter tejet használunk mindig 10-szer annyi tojás kerüljön bele.

A tejet öntsük egy nagy lábosba. A tojásokat célszerű egy nagyobb edényben felverni, majd onnan kerüljön a hideg tejbe. Ekkor jöhet bele a cukor és a só, törekedjünk viszonylag semleges vagy kissé édes ízt elérni (ha szeretnénk mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt is a sárga túróba, akkor azokat is most tegyük bele).

Innen veszi kezdetét a türelemjáték, alacsony fokozatra állítjuk a tűzhelyünket és folyamatos!! kevergetés mellett főzzük a túrócskát. Akkor vagyunk kész, ha a lábosban már túró szerű/állagú az ételünk.

Ennél a mennyiségnél ez nagyjából 1 órát vesz igénybe.

Ha már állagra megfelelő a sárga túró, vegyünk elő egy lábost és egy tiszta textilt (nálunk legjobban a textilpelenka vált be). Az anyagot terítsük rá az edény peremére úgy, hogy túlnyúljon rajta.

Majd a kész túrócskát öntsük a textilre. Az anyagot a végeinél fogjuk össze, és nyomjuk ki a megmaradt nedvességet a túróból, majd próbáljunk meg szép gombóccá formázni. Ha ez sikerült szorosan csomózzuk össze a gombócunkat, és felakasztva a kamrában hagyjuk néhány órát, vagy akár egy éjszakát is pihenni. Ezalatt kicsepeg a felesleges nedvesség belőle, és szépen összeáll a sárga túrónk.

Ezután már nincs is más dolgunk, mint, hogy felszeleteljük és megkóstoljuk a túrócskánkat. Nagyon finom hozzá a sárgabarackos lekvárkülönlegességünk, de friss gyümölcsök mellé is tálalhatjuk.

Vélemény, hozzászólás?