Ünnepi Bárányleves

Jellemzően ritkábban veszünk bárány húst, aminek több oka is lehet. Egyrészt az ára, mivel nem a legolcsóbb húsok közé tartozik, másrészt a rutin hiánya, nem tudjuk hogyan készítsük el, sőt lehet egy félelem is, hogy esetleg faggyús, erőteljesebb szagú, és azzal nem tudjuk mit kezdjünk.

Na de menjünk sorban. Ma már egyre több helyen kapható bárányhús, természetesen, ha tehetjük akkor keressük fel kedvenc hentesünket, de már szerencsére szupermarketekben is elérhető. Ha nem is válik majd szokásunkká, azért Húsvét idején érdemes kipróbálni!

A bárányhús nagyon finom, omlós, könnyen emészthető hús, és tele van értékes tápanyaggal, ásványi anyaggal. Magas az omega-3 zsírsav és oleinsav tartalma, magas a B vitamin és vastartalma.

1 éves koráig nevezzük báránynak, felette birkahús. A legjobb, finom szaftos húsit az 5-8 hónapos bárány adja. Sajnos előfordul, hogy a növendék birkát is bárányként árulják, bárányhús árában, próbáljuk meg ezeket elkerülni.  

Amikor húst választunk, keressük a puhább, zsengébb, élénk piros színű húst, amin világos színű a felszíni zsír. Kerüljük a rózsaszínű húst sárgás zsírral, vagy a nagyon vörös színű, feszes húst. Árulkodó jel lehet még a hús súlya, pl egy lapocka maximum 0,8 kg, egy báránycomb 1-1,5 kg, ha ettől több, az már birka. Ha van lehetőségünk megszagolni, akkor mindenképp a nem túl intenzív szag mellett voksoljunk. Ha mégis zavaró a szag, igyekezzünk minél jobban eltávolítani a zsírt és az inakat. Illetve használjunk erősebb fűszereket.

A tárkony mint fűszer, rendkívül illik a bárányhoz. Az ecetet pedig egy báránylevesből egyenesen bűn kihagyni, mivel az hozza el a végső egyensúlyt, a tökéletes ízek harmóniáját. Használd tárkonyos fűszerecetünket.

 

Hozzávalók

50 dkg bárányeleje, vagy báránylapocka

50 dkg vegyes leveszöldség

1 csokor friss (vagy 1 evőkanál szárított) tárkony

2 dl tejföl

1 kis fej vöröshagyma

10 dkg zöldborsó

1 evőkanál liszt

1 evőkanál vaj

2 evőkanál Tárkonyos fűszerecet

só, bors

 

Elkészítés:

A húst kis darabokra vágjuk, a hagymát felaprítjuk, a zöldségeket egyforma kis hasábokra vagdossuk. A tárkonyt finomra metéljük. A vajat felforrósítjuk, rátesszük a húsdarabokat, és kevergetés közben fehéredésig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a hagymát, azzal is pirítjuk egy percig, majd felöntjük 1 liter vízzel. Meghintjük a sóval, megborsozzuk, és majdnem puhára főzzük. Beletesszük a zöldségeket és készre főzzük. A tejfölt a liszttel, a Tárkonyos ecettel és 1 dl vízzel simára keverjük, majd a tárkonyt is hozzáadjuk, és belecsorgatjuk a forrásban lévő levesbe.

Tetszett a recept?

Oszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Te is elkészítetted? Írd meg hogy sikerült, küldj fotót róla!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük