Vírusos betegségek, fertőtlenítés

Gondoltad volna, hogy már a Római hadsereg, és Napóleon katonái is ecetet használtak egészségük megőrzésére? Ez nem vicc, nem mi találtuk ki. A hadseregnek több ezer kilométert kellett gyalogolnia, összezárva. A vizek sokszor fertőzöttek voltak, a higiéniai körülmények messze nem kielégítőek. Mégis képesek voltak nem csak hogy túlélni, de még csatákat is megnyerni. Ehhez alapvető volt, hogy egészségesek, harcra készek legyenek.

Mit vittek magukkal, ami a legsötétebb időkben is működött, és hatékony volt a kórokozókkal szemben? Mi az a természetes pajzs, amivel régen, és most is harcba lehet szállni a láthatatlan ellenséggel szemben?

Régi korok problémája, ami napjainkat is érinti. Mivel tudjuk felkészíteni szervezetünket a különböző kórságok ellen? 

A sima megfázástól kezdve, az influenzán keresztül a különböző betegségek, herpesz, száj és húgyúti fertőzések is mind apró kórokozóknak köszönhető. Szerencsére napjainkban nagyon hatékony fertőtlenítőszerek vannak, így a környezetünket tisztán tudjuk tartani. És természetesen számtalan kozmetikai szer van, amivel a testünket kívülről karbantartjuk. De mi a helyzet a szervezetünkkel? Azt mégsem fertőtleníthetjük ki sem vegyszerekkel, sem tusfürdővel!

Erre lehet megoldás az ecet! A katonáknak ténylegesen előírt fejadagjuk volt, mindig tartottak maguknál borecetet, amit vízhez keverve fogyasztottak. Ezt az egyszerű módszert napjainkban is használhatjuk, mint a száj „szappana”, és az emésztőrendszerünk „fertőtlenítője”.

 

Felhasználási javaslat: 

Az eceteket fertőtlenítés céljából használhatjuk a száj öblögetésére, vagy sprayként fújhatunk belőle a torkunkra. 

Ezentúl lehet inhalálni, meleg vízbe, vagy kamillateába öntsünk az ecetből, és hagyjuk, hogy a gőz átjárja a helyiséget, miközben mélyeket lélegzünk az orrunkon át.

Gyógynövényes fertőtlenítő ecetek

Az ecetek fertőtlenítő hatását figyelembe véve, és a gyógynövények hatását tanulmányozva alkottuk meg azt a 10 gyógynövényt tartalmazó fertőtlenítő ecetet, melyet ajánlunk mindennapi használatra. Így jött létre az Acetum Bonum inhaláló ecet, öblögető ecet és szájspray.

Mit mond a tudomány?

Egy Cremona-i kutatásban az oldatot a betegek otthon készítették el, összesen kb. 35 ml borecet (6%-os ecetsav-koncentrációval) felhasználásával 500 ml forró vízben. A betegek a belélegzett ecetgőzöket az orron keresztül inhalálják, 10-15 percig, naponta kétszer. Fontos, hogy az oldat hőmérséklete végig magasabb legyen 37 C-nál. A kísérlet során a 45 C-on mért eredmények 50%-al jobbak voltak a testhőmérsékleten mért eredményeknél.

Forrás: Isabel Pagani, Silvia Ghezzi, Massimo Clementi, Guido Poli, Mario Bussi, Luca Pianta, Matteo Trimarchi, Elisa Vicenzi: Vinegar and Its Active Component Acetic Acid Inhibit SARS-CoV-2 Infection In Vitro and Ex Vivo bioRxiv 2020.07.08.193193; doi:

 

Az ecetsav hatékonysága annak tulajdonítható, hogy a légúti nyálkahártya – a vírus replikációjának ismert hotspotja – rendkívül hatásos fertőtlenítőszernek van kitéve. Az ecetsavfertőtlenítés nemcsak javíthatja a COVID-19 klinikai lefolyását, hanem csökkentheti a vírusterhelést a légutakban és a fertőzött személyek által kilélegzett cseppekben.

Így az orrnyálkahártyában hígított ecetgőz adagolásával gátat vethetünk a vírus szaporodásának. Így lehetséges az alsó légutak SARS-CoV-2 fertőzésének megelőzése vagy korlátozása, csökkentve ezáltal a tüdőgyulladás és a COVID-19-ben jellemzően megfigyelt további klinikai szövődményeket.

Forrás: Pianta, L., Vinciguerra, A., Bertazzoni, G. et al. Acetic acid disinfection as a potential adjunctive therapy for non-severe COVID-19. Eur Arch Otorhinolaryngol 277, 2921–2924 (2020); 

 

Az utóbbi évek vírusos influenza járványai az ecet vírusokkal szembeni hatásának vizsgálatát is eredményezték. Több kutatás is ismertette, hogy a sav-alapú közegek okozzák a HA glikoprotein tüskék és vírus inaktiválását és aggregációját. Azaz a ecet savas környezet megakadályozza a vírus és a HA glikoprotein tüskék kapcsolódását, ami az endoszómákon van, amely egy sejten belüli sejtszervecske.

A kutatásban többek között borecetet vizsgáltak (6%, savkoncentráció 5% cukorkoncentráció), amelyet fertőtlenítőszerként vagy inhalációs sprayként lehetet használni. A borecet vírusredukciós tényezője ≥3.0log10 volt, 60 másodpercen belül. (ezredére csökkenthet a vírusszám 60mp alatt)

Forrás: F. Rabenau Æ J. Cinatl Æ B. Morgenstern Æ G. Bauer W. Preiser Æ H. W. Doerr: Stability and inactivation of SARS coronavirus, 29 April 2004, Springer-Verlag 2004

 

A kutatások a világot megrémítő H5N1 típusú vírusokra is hasonló eredményt produkáltak. Az ecet (4–8% ecetsav) hatásos volt hígítva is. Korábban 5% ecetsav tartalmú ecetekre mutatták ki, hogy hatékonyan inaktiválják az A / H7N2 influenza törzsét.

Forrás: Jane S. Greatorex, Rosanna F.Page, Martin D. Curran, Paul Digard, Joanne E. Enstone, Tim Wreghitt, Penny P. Powell, Darren W. Sexton, Roberto Vivancos, Jonathan S. Nguyen-Van-Tam: Effectiveness of Common Household Cleaning Agents in Reducing the Viability of Human Influenza A/H1N1, Published February 1, 2010, Article in PLoS ONE 

 

Az almaecetnek jelentősebb antibakteriális és gombaölő hatása van, így az Escherichia coli, Staphylococcus aureus és Candida albicans vonatkozásában vizsgálták.

Forrás: Darshna Yagnik, Vlad Serafin & Ajit J. Shah: Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans, Scientific Reportsvolume 8, Article number: 1732 (2018)

Tetszett a cikk?

Oszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Írd meg véleményed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük