Hozzávalók: Zöldséges grillmártás, Provanszi ízekben

1 kisebb (saláta) cukkíni
1 kisebb padlizsán
2-3 szál újhagyma vagy póréhagyma
1 kis fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 db tv paprika
2 db kápia paprika
2-3 db kemény, kisebb paradicsom
0,5 l paradicsomlé
3-4 EK cukor, vagy Xukor (nyírfacukor)
1,5 dl tokaji furmint borecet
2-3 TK provanszi fűszerkeverék (vagy: oregánó, kakukkfű, petrezselyem, majoránna, bazsalikom, tárkony keveréke), 2 dl száraz, testes vörösbor, 2-3 EK olíva olaj, (füstölt) só, őrölt színes bors

A hagymákat, a fokhagymát vágjuk apróra. A zöldségeket is vágjuk fel, kis kockákra (kb. 1/2X1/2 cm-re). Az olajat hevítsük fel, a hagymákat pároljuk, üvegesre Adjuk hozzá a cukkínit és a paprikákat. Pirítsuk le, majd adjuk hozzá a padlizsánt. Sózzuk és borsozzuk, és hintsük meg a cukorral. Öntsük fel a borral, adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszerkeveréket, vagy fűszereket.

Főzzük össze, öntsük rá az ecetet, forraljuk pár percet, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a paradicsomlét is. Kis lángon lefedve, időnként megkeverve, főzzük össze, kb. 20-25 percig.

Adhatjuk sültekhez, grillekhez, de jól illik szendvicsekhez is.
Jól záródó üvegben, edényben, hűvös helyen eláll 2-3 hónapig is.

 

Köszönjük a receptet Max konyhája:

http://maxkonyhaja.blogspot.com/2011/04/zoldseges-grillmartas-provanszi-izekben.html