Hozzávalók:Zöldséges grillmártás: sárgarépás-paradicsomos (chutney)

4-5 db, közepes méretű sárgarépa
2-3 fej közepes vöröshagyma
2 szál újhagyma
2-3 gerezd fokhagyma
5-6 db kemény paradicsom
4 EK cukor vagy Xukor (nyírfacukor)
1,5 dl tokaji csipkés balzsamecet
2-3 TK aprított rozmaring, bazsalikom és kakukkfű keveréke (lehet szárított is)
1 TK aprított, szárított metélő hagyma
Kevés olaj, só és őrölt színes bors

A hagymákat és a fokhagymát lereszeljük, a répát és a paradicsomot megtisztítjuk. A répát lereszeljük, a paradicsomot pedig felkockázzuk. Kevés olajat hevítünk egy mélyebb lábosba, és azon a hagymákat üvegesre pároljuk. Adjuk hozzá a répát és a fokhagymát, pirítsuk le egy kicsit, majd hintsük meg a cukorral.

Főzzük össze, sózzuk és borsozzuk, majd adjuk hozzá a paradicsomot, a zöldfűszereket, a metélő hagymát és a Tokaji Csipkés Bazsamecetet. Itt tudjuk beállítani, hogy mennyire legyen pikáns, és leveses a szószunk. Ha szeretnénk még sűríteni, akkor egy kis keményítővel korrigáljunk nyugodtan. Kis energián főzzük össze, ha a répa már puha, akkor készen is vagyunk. Zárt edényben, hűvös helyen 2-3 hónapig eltárolhatjuk.
Jól illik grillekhez, sültekhez, szendvicsekbe. Kenhetjük pikáns krémként is, de akár mártogatósnak is kitűnő.

 

Köszönjük a receptet Max konyhája:

http://maxkonyhaja.blogspot.com/2011/04/zoldseges-grillmartas-sargarepas.html