Fogyás vagy életmódváltás?

Ismerj meg egy természetes utat, és tedd próbára eceteinket!

A fogyókúráknál többnyire egy bizonyos időre vállaljuk, hogy másképp étkezünk. Jó eséllyel leadunk pár kilót, majd visszatérünk eredeti étkezésünkre. A szervezetünk anyagcserefolyamata lelassul a diéta alatt, így az újbóli normál étkezés könnyen hízáshoz vezethet (jojó effekt).

Másik veszély lehet, ha olyan diétát választunk, ami szélsőségesen megvon, vagy túlzásba visz bizonyos tápanyagokat, így szervezetünk egyensúlya könnyen megborulhat. 

Amire biztatunk, hogy ne “csak” diétában gondolkozz, hanem életmódváltásban!

Hogyan támogatja ezt az almaecet?

Az almaecet kisebb mennyiségű, de rendszeres fogyasztása több fronton segítheti egészségünket. Több kutatás vizsgálja lehetséges pozitív élettani hatását, például az almaecet emésztésre gyakorolt hatását, a vércukorszint csökkentését, valamint zsírbontó képességét.

Fontos, hogy önmagában semmilyen szer sem képes megszabadítani minket a súlyfeleslegtől, ez ennél sokkal összetettebb. Egyénileg változó, hogy kinek mi a célja, és mi az, amit megtesz ehhez.

Ha hajlandó vagy lépéseket tenni az egészségedért, valamint a plusz kilók leadásáért, ismerd meg a Gálafitt almaecet diétát!

GálaFitt Almaecet diéta

Almaecet gyógynövényekkel + étkezési útmutatóval

Kiváló minőségű szabolcsi almát használva gyártjuk a biológiailag erjesztett almaecetet. A 100%-ban természetes, diétás ecet tartalmazza számos gyümölcs és gyógynövény jótékony hatását.

Különleges ízvilágú, gyümölcs és gyógynövény kompozíció adja meg a termék frissítő, kellemesen savanykás-gyümölcsös ízét, hozzáadott tartósítószer és cukor nélkül.

Mi tartalmaz az almaeceten túl?
  • bodzavirág, népi gyógyászat szerint vízhajtó, vértisztító és köhögéscsillapító hatású gyógynövény. Emésztési problémáknál javasolják használatát kiegészítő kezelésként.
  • zsálya, amit régen a népgyógyászatban minden betegség ellenszerének tartottak, fertőtlenítő, baktériumölő és gyulladásgátló hatást tulajdonítva neki.
  • Rebarbara, számos jótékony vitamint és értékes ásványi anyagot tartalmaz. Likopint és flavonoid vegyületei antioxidáns hatásúak, csökkenthetik a felhalmozódott káros szabadgyökök mennyiségét.
  • Feketeribizli, biológiailag értékes gyümölcs, főként C-vitamint tartalmaz, továbbá A, B1, B2 és P-vitamint. Kalciumtartalma és vastartalma is magas.
  • Levendula, nyugtató, lazító, fertőtlenítő hatása közismert a népi gyógyászatban.

Felhasználási javaslat:

  • A termék egy heti adagot tartalmaz, összesen 175 ml.
  • A napi adagok a flakon oldalán jelölve vannak, így egy napi adag egyszerűen kimérhető.
  • Egy napi mennyisséget 4-5 dl vízben javaslunk elkeverni, és a nap folyamán elfogyasztani.
  • Érdemes étkezések előtt 15-30 perccel inni 1-2 dl-t.
  • Egy esetleges kiadósabb étkezés után is bátran fogyasszunk 1-2 dl-t a higított Gálafitt almaecetből.

Étkezési kisokos

Összeállítottunk egy étkezési kisokost, melyet követve a Gálafitt diéta meghozza a kívánt hatást! Ettől függetlenül is beilleszthetjük az almaecetet meglévő étrendünk / diétánk mellé, de mindenképp érdemes elolvasni ezt a néhány egyszerűbb útmutatást.

Az étkezési kisokos bővített és nyomtatott verzióját ajándékként csomagoljuk minden GálaFitt almaecet rendelés mellé!

Most pedig lássuk az étkezési útmutatót röviden összefoglalva:

etkezesi-kisokos-kep-3-1024x899

1. Gyakoribb, mértékletes étkezés

Nagyjából 2,5-3 óránként érdemes étkezni. A három főétkezés: reggeli, ebéd, vacsora, és 2-3 köztes étkezés: tízórai, uzsonna, esetleg „pót”vacsora. Így szervezetünknek azt kommunikáljuk, hogy mindig van elég étel, és nem kezd el „raktározni”.

2. A folyadékok fontossága

Igyunk meg naponta minimum 2 – 3 liter vizet! Legyen mindig mellettünk egy palack víz, akkor biztos nem felejtünk el inni.

Kerüljük a cukrozott, mesterséges, sok összetevős italokat.

3. Együnk minél több zöldséget

A zöldségeket szinte korlátlan mennyiségben ehetjük. Számtalan elkészítési lehetőség van, sütve, főzve, grillezve, párolva, továbbá bármikor összedobhatunk egy gazdag, színes zöldsalátát.

4. Szénhidrátdús köretek csökkentése

Bár nagyon szeretjük a tésztákat, a sült krumplit és a finom ropogós kenyeret, mégis nagyon mértékletesnek kellene lenni ezekkel az ételekkel. Akkor is a teljes kiőrlésű kenyeret és tésztát válasszuk. Kísérletezzünk egyéb alapanyagokkal is, mint például köles, quinoa, hajdina, bulgur, árpa, amaránt.

5. A saláta/zöldség mint köret

Cseréljük le a szénhidrátdús köreteket zöldségekre (sült, párolt, grillezett) vagy egy nagy tál friss, bőséges salátára. A zöld leveleket ízletes zöldségcsíkokkal (paprika, paradicsom, hagyma, uborka stb.) olíva bogyóval, sajtokkal, magokkal tálalhatjuk.

6. Cukros ételek kerülése

Finomított fehér cukrot ne használjunk. A barnacukor, nádcukor vagy más finomítatlan cukor szintén kerülendő. A mesterséges édesítők nem hizlalnak, de egyéb hatásait nem ismerjük. Jelenleg az eritrit, a nyirfacukor és a sztivía, ami jó alternatíva lehet édesítésre. Legjobb, ha magáról a túlzott édes ízről szokunk le! 

7. Tudatos nasizás

Valószínű mind az édes ízre, mind a nasizásra leginkább pszichésen vágyunk, kompenzálás, pótcselekvés, ki tudja? Hoztunk pár ötletet:

  • zöldségek csíkokra vágva, mártogatóssal
  • gyümölcs felkockázva
  • magok (dió, mandula, kesudió stb) rágcsálása
  • alacsony kalóriatartalmú müzli/müzliszelet
  • sajt kockák, olívabogyóval
  • „tapas” (pár vékony szelet sonka, szalámi)
  • egy-egy kocka „fekete” csoki
diéta snack_cut

8. Mozgás

Az egészséges életmóddal együtt jár a rendszeres mozgás. Már pár jógagyakorlat, könnyű kocogás vagy a napi séta is segíthet. Otthon is tornázhatunk, nyújtással és egyszerűbb tornagyakorlatokkal is sokat teszünk magunkért. Szánj rá reggel legalább 10 percet, délután pedig újabb 20 percet. Fontos a rendszeresség, ezt mindennap tedd meg! 

Lássuk mit mond a tudomány

Elhízás ellen is hatékonynak tartotta az ecetet a népi megfigyeléseken alapuló gyógyászat, azonban a témában egészen a közelmúltig nem igazán születtek objektíven értékelhető kutatási eredmények. Újabb vizsgálatok során kiderült, hogy az étkezéssel fogyasztott ecet (1-2 teáskanál alma-vagy borecet) által az evést követő telítettség érzet a kétszeresére nő. Ezáltal csökken az ételek utáni sóvárgási vágy, így a következő 2-4 órában alacsonyabb energia bevitel jellemző, ami hozzásegít a fogyáshoz. 

Forrás: MDOSZ Táplálkozási Akadémia Hírlevél 2016 április

A természetes erjesztett ecetek elhízás elleni hatással bírnak; azonban az almaecet volt a leghatékonyabb. Feltételezzük, hogy az ecetek elhízásellenes hatásai az ecetmintákban található polifenolvegyületek és / vagy ecetsav miatt következtek be.

Forrás: Hee-Kyoung Son, Yeon-Kyoung Kim, Hye Won Shin, Hee Jeong Lim, Byoung Seok Moon, Jae-Joon Lee, Comparison of Anti-obesity Effects of Spirit Vinegar and Natural Fermented Vinegar Products on the Differentiation of 3T3-L1 Cells and Obese Rats Fed a High-fat Diet, August 2017Journal of Food and Nutrition Research 5(8):594-605 DOI: 10.12691/jfnr-5-8-10

Ez egy Japán kísérlet rövid összefoglalója:

Az ecetsavról, mely az ecet fő összetevője, állatkísérletek során a közelmúltban kiderült, hogy elnyomja a testzsír felhalmozódását. Ezért kettős-vak kísérletben vizsgálták az ecetbevitelének a testzsír-csökkenésre gyakorolt ​​hatását. Az alanyokat véletlenszerűen három hasonló testtömeg, testtömeg-index (BMI) és derékkörfogatú csoportba soroltuk. A 12 hetes kezelési periódus alatt az egyes csoportok alanyai napi 15 ml ecetet, 30 ml ecetet, vagy 0 ml ecetet tartalmaz. A testtömeg, a BMI, a zsigeri zsírterület, a derék kerülete és a szérum triglicerid szintje mindkét ecetbeviteli csoportban szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a placebo csoportban. Összegzésképpen elmondható, hogy az ecet napi bevitele hasznos lehet a metabolikus szindróma megelőzésében az elhízás csökkentésével.

Forrás: Tomoo Kondo 1 , Mikiya Kishi, Takashi Fushimi, Shinobu Ugajin, Takayuki Kaga, Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects, doi: 10.1271/bbb.90231. Epub 2009 Aug 7.

A jóllakottság érzésének növelésében a legtöbb természetes ecetfajtában megtalálható ecetsav játszhat szerepet,  amely lassítja a gyomorürülést, így késleltetve a szénhidrátok felszívódását, ezáltal pedig a vércukorszint is kevésbé emelkedik étkezést követően.

Forrás: O’Keefe JH, Gheewala NM. et al.Dietary Strategies for Improving Post-Prandial Glucose, Lipids, Inflammation, and Cardiovascular Health. J Am Coll Cardiol.2008;51(3):249-255.

Más vizsgálatok összefüggést mutatnak az ecetfogyasztás és a testtömeg (a zsírtömeg és a testtömeg-index csökkentésével) és a lipidprofil között. Egyes kutatások szerint az almaecet elősegítené az összkoleszterin (és különösen az LDL-frakció, az úgynevezett “rossz” koleszterin) csökkentését, miközben növeli a HDL-koleszterin (gyakran “jó” koleszterin) szintjét. 

Forrás: Beheshti Z, Chan YH.et al. Influence of apple cider vinegar on blood lipids.Life Science Journal. 2012;9(4):2431-2440.