Koktélecet?

Meglepően jó kombináció! Itt az idő kipróbálni!

Még a kezdeteknél, 2011-ben, egy barátunkat megajándékoztuk egy üveg ecettel, hogy adja oda a feleségének. Pár napra rá beszéltünk vele telefonon, kérdeztük, hogy mit szólt a felesége, ízlett-e neki. Mire ő:

„Nem tudta megkóstolni. Megittam.”

Mi tagadás, akkor nagyon meglepett ez a válasz! De akkor ott kinyílt egy ajtó, egy új szemlélet köszöntött ránk. Igyunk ecetet? Jó, de akkor az az ecet legyen nagyon finom!

Most már igen jó szívvel ajánljuk! Nincs annál jobb frissítő ital, mint a balzsamecet friss vízben elkeverve!

Ennél már csak az izgalmasabb, ha koktélt készítünk vele!

„Baranyai Jóska emlékére”

Hogyan készítsük el?

Alapesetben azt tanácsoljuk, hogy egy pohár vízbe tegyünk egy evőkanál gyümölcsös balzsamecetet. Kóstoljuk meg, és ha úgy érezzük, nem elég „erős”, tegyünk bele még egy kanállal.

Vannak igazi rajongók, akik bár pici kortyokban, de magában is képesek meginni egy-egy kedvencüket. Így lett ecetünk alkoholmentes aperitif is, mellyel kis mennyiségben (kb. 2cl) azok is koccinthatnak, akik nem ihatnak alkoholt.

Az ízeknek csak a fantázia szab határt!

Amellett hogy kiváló frissítő ital készíthető belőle, tökéletesen kiemeli az ízeket, legyen az gyümölcsös vagy fűszeres, édes vagy száraz, alkoholos vagy alkoholmentes ital.

Alkoholos vagy alkoholmentes ital??

Igen, készíthetünk belőle alkoholos vagy alkoholmentes koktélt, tehetünk bele friss vagy fagyasztott gyümölcsöt, bolondíthatjuk zöld fűszerekkel, bodzavirággal, borssal, korianderrel, szerecsendióval, ehető virágokkal és bármi mással amit szeretünk, és „elbírja a poharunk”!

Az alkoholos koktéloknál bátran kísérletezzünk rummal, ginnel, vodkával, whiskyvel, de akár likőrökkel, gyöngyöző borral, pezsgővel is.

Hoztunk pár példát:

  • Sárgabarack-bodza balzsamecet: adjunk 1-2 evőkanállal egy pohár tonikhoz / gin-tonikhoz, tegyünk hozzá citromfüvet, jégkockát. Ezentúl jól passzol sárgadinnyéhez, barackhoz, homoktövishez, illetve ezek turmixjához, koktéljához.
  • Gránátalmás balzsamecet: Ajánljuk fűszeresebb, pikánsabb, chilis, borsos, rozmaringos italokhoz, akár egy kis whiskyvel „fűszerezve”.
  • Zöldfűszeres balzsamecet: bátran használjuk citrusos ízekhez, limonádéhoz, vodka-narancshoz, vagy bármihez ami tartalmaz lime-ot, narancsot, ananászt, passió gyümölcsöt vagy akár banánt.
  • Meggy-menta balzsamecet: minden ami piros gyümölcsös, szívesen fogadja! Készítsünk áfonyás, málnás, meggyes, cseresznyés, ribizlis vagy más gyümölcsös, alkoholmentes vagy alkoholos turmixot, koktélt, limonádét, dobjuk fel egy-két kanálnyi meggy-mentás balzsamecettel! Tegyünk hozzá mentát, fagyasztott piros gyümölcsöt vagy jégkockát.
  • Almabalzsamecet: próbáljuk ki gyengébb savtartalmú pezsgővel, proseco-val, egy-két mokkáskanálnyi mennyiséget egy pohár pezsgőbe, borba cseppentve.