Az ecetek élettani hatása

Már őseink is gyakran alkalmazták az orvoslásban. A népi gyógyászatban jól ismerik az ecetet, elődeink számos betegségnél hívták segítségül jótékony hatásait.

 

De mit mond a tudomány?

Antibakteriális, antioxidáns… Az ecet kedvező tulajdonságai mindig is ismertek voltak, de elmondható-e, hogy az egészségünkre nézve igazoltan előnyös? Az utóbbi években a kutatók előszeretettel vették górcső alá az eceteket.

Összeszedtük az ecetekre vonatkozó leírásokat, csoportosítva azt a különböző problémák és betegségek szerint. Felhívjuk a figyelmet, hogy az ecet nem helyettesíti az orvos által előírt gyógyszert vagy kezelést, de hatékonyan támogathatja azt.

Az oldal alján pedig megtalálhatóak a tudományos publikációk forrásai. Aki szeretne jobban elmélyedni, végig tudja olvasni az ecettel kapcsolatos cikkeket. (angol)

 

Emésztési zavarok, gyomorégés

Az ecet a gyomorégés és az emésztési zavarok hatékony kezelésében is segíthet. A pasztörizálatlan borecetben található probiotikumok hozzájárulhatnak a mikrobiom és az emésztőrendszerünk javításához.  1-2 kiskanál ecet a szájban levő receptorokon keresztül a központ idegrendszerünkre hatással lehet. A szervezet sav-bázis háztartását korrigálva, csökkentheti a szervezet savtermelését, „lúgosítva” a szervezetet.

Jelen tudomány szerint az almaecet segíthet a gyomorégésben, és enyhébb betegség esetén nagyon jók a tapasztalatok. De nincs orvosi bizonyíték rá, hogy ez megbízhatóan működik. Sokkal több kutatást igényelne ennek a témának a vizsgálata. Ami biztos, hogy előrehaladott reflux esetén az amúgy is irritált nyelőcsőnek nem tesz jót a plusz sav bevitel.

 

Vércukor probléma

Az ecet vércukorszintre gyakorolt hatása talán a leginkább kutatott terület, mind több tanulmányban vizsgálják az ecet lehetséges jótékony szerepét 2-es típusú diabéteszben. Ígéretes vizsgálati eredmények szerint 2 teáskanál almaecet (10 g) elfogyasztása, összetett szénhidrátot tartalmazó étkezés közben csökkenti a postprandiális (étkezést követő) vércukorszintet.

Magas glikémiás indexű ételek (például fehér lisztből készült pékáruk és tésztafélék, burgonya, fehér rizs) fogyasztása esetén 1-2 teáskanál ecet hozzáadása 25-35%-kal csökkentheti a postprandiális vércukorszintet. A kedvezőhatást azzal magyarázzák, hogy az ecetben található egyik fő összetevő, az ecetsav gátolhatja a cukorbontó enzimek működését, elősegítheti az izmok glükóz felvételét, valamint lassíthatja a gyomor ürülését. Továbbá módosíthatja a glikolízist (cukrok lebontása) és a hepatikus glikoneogenezist (májban történő cukorszintézis), ezáltal pedig elkerülhető a „hajnali jelenség” (a vércukorszint kora reggeli órákban való megemelkedése).

 

Vírusos megbetegedések és fertőtlenítés

Az utóbbi évek vírusos influenza járványai az ecet vírusokkal szembeni hatásának vizsgálatát is eredményezték. A tudományos vizsgálatok alátámasztják az ecet fertőtlenítő, úgynevezett antimikrobiális tulajdonságait. Vizsgálták vírusos fertőzött betegek esetén, hogyan hatott, ha ecetet tettek az inhaláló folyadékba. Az alanyok az orrukon keresztül lélegezték be az ecetes gőzt. Ígéretesek az eredmények, mely szerint csökkent a vírusszám.

 

Szív-érrendszeri és vérnyomás problémák

Szív-érrendszeri hatások és vérnyomás területén különböző reményteli kutatási eredmények születtek. Heti legalább 5-6 vagy annál több alkalommal fogyasztott olaj-és ecet alapú saláta dresszing csökkentette az iszkémiás szívbetegség rizikóját. Egy másik kutatásban 8 héten keresztül fogyasztott 30 ml 4%-os almaecet (két részre elosztva, reggel és délután) jelentősen csökkentette az össz-, az LDL-koleszterin és a triglicerid szintet. Kutatások előrevetítik az almaecet fogyasztását, mint lehetséges egyszerű és költséghatékony természetes kiegészítő kezelési módját a hyperlipidaemiának.

Publikációk

Vércukorszint problémák

Forrás: Vinegar reduces postprandial glycaemia in type 2 diabetes by Stavros Liatis, Sofia Grammatikou, Kalliopi-Anna Poulia, Despoina Perrea, Konstantinos Makrilakis, Evanthia Diakoumopoulou, Nicholas Katsilambros https://www.researchgate.net/publication/44630314.

Forrás: JohnstonCS, SteplewskaI. et al. Examination of the Antiglycemic Properties of Vinegar in Healthy Adults. Ann Nutr Metab.2010;56:74–79.

Forrás: O’Keefe JH, Gheewala NM. et al.Dietary Strategies for Improving Post-Prandial Glucose, Lipids, Inflammation, and Cardiovascular Health. J Am Coll Cardiol.2008;51(3):249-255.

Forrás: Shane-McWhorter L. Dietary Supplements for Diabetes Are Decidedly Popular: Help Your Patients Decide. Diabetes Spectrum. 2013;26(4):259-266.

 

Szív-érrendszeri és vérnyomás problémák

Forrás: Beheshti Z, Chan YH.et al. Influence of apple cider vinegar on blood lipids.Life Science Journal. 2012;9(4):2431-2440.

 

Emésztési zavarok, gyomorégés

Forrás: Is Apple Cider Vinegar Effective for Reducing Heartburn Symptoms Related to Gastroesophageal Reflux Disease? by Zoe Ye

 

Vírusos megbetegedések, fertőtlenítés

Forrás: Pianta, L., Vinciguerra, A., Bertazzoni, G. et al. Acetic acid disinfection as a potential adjunctive therapy for non-severe COVID-19. Eur Arch Otorhinolaryngol 277, 2921–2924 (2020); 

Forrás: Isabel Pagani, Silvia Ghezzi, Massimo Clementi, Guido Poli, Mario Bussi, Luca Pianta, Matteo Trimarchi, Elisa Vicenzi: Vinegar and Its Active Component Acetic Acid Inhibit SARS-CoV-2 Infection In Vitro and Ex Vivo bioRxiv 2020.07.08.193193; doi: 

Forrás: F. Rabenau Æ J. Cinatl Æ B. Morgenstern Æ G. Bauer W. Preiser Æ H. W. Doerr: Stability and inactivation of SARS coronavirus, 29 April 2004, Springer-Verlag 2004

Forrás: Jane S. Greatorex, Rosanna F.Page, Martin D. Curran, Paul Digard, Joanne E. Enstone, Tim Wreghitt, Penny P. Powell, Darren W. Sexton, Roberto Vivancos, Jonathan S. Nguyen-Van-Tam: Effectiveness of Common Household Cleaning Agents in Reducing the Viability of Human Influenza A/H1N1, Published February 1, 2010, Article in PLoS ONE 

Forrás: Darshna Yagnik, Vlad Serafin & Ajit J. Shah: Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans, Scientific Reportsvolume 8, Article number: 1732 (2018)

 

Tetszett a cikk?

Oszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Írd meg véleményed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük