Ahol a szőlőből bor keletkezik ott gyakorta megjelenik a borecet is. Így volt ez a Champagne-i borvidéken is. Ahogy a bornak, úgy a Champagne-i, vagy Reims-i borecetnek is az alapja a Chardonnay, Pinot Meunier és Pinot Noir. A tölgyfahordókban legalább 1 évig vagy esetenként 6 évig érlelik.
A hivatalos tradícióknak megfelelően a frissen degorzsált bort beoltják anyaecetet tartalmazó borecettel. Így megkezdődik a másodlagos fermentáció, amely során az alkohol ecetsavvá alakul. Amint a folyamat végbemegy és a folyadék alkohol tartalma lecsökken 0,5-0,2% alá, leszűrik, majd beállítják a borecet 7%-os ecetsavtartalmát. Ezt követően kezdődik a tölgyfahordókban történő érlelés egy teljes évig. Az ecet mester dönti el, hogy mikor kerül sor a palackozásra.