Hummusz egyszerűen, házi szezámkrémmel, borecettel

Hummusz egyszerűen, házi szezámkrémmel, borecettel

Hummusz hozzávalók:Hummusz egyszerűen, házi szezámkrémmel, borecettel
250gr csicseriborsó
2 evőkanál szezámkrém (ezt elkészíthetjük házilag is –lsd lejjebb, de ázsiai boltokban vagy nagyobb élelmiszerüzletekben készen kapható az un, tahini)
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál fehérbor ecet (vagy Tokaji furmintos borecet)
1 teáskanál só
1 teáskanál őrölt kömény
2 dl hideg víz

 

Szezámkrém (tahini) házilag – elkészítés:

10 dkg szezámmagot ez nagy serpenyőben pirítsunk aranybarnára. Ha kihűlt, kávédarálóban daráljuk porhanyósra és keverjünk hozzá 0,5 dl szőlőmagolajat (sima olívaolaj is megteszi, de ebből akkor 1 dl mennyiség kell). Ha túl sűrű a massza, akkor pici hideg vizet is adagolhatunk hozzá.

 

Hummusz elkészítés:

A megfőtt csicseriborsót csepegtessük le, adjuk hozzá a szezámkrémet, az áttört fokhagymát, a sót és a köményt, majd a borecettel keverjük simára. Ha nagyon összeáll a krém, akkor fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet. A krém hűtőben 3-4 napig is eláll, de érdemes hígabbra keverni, mert a hűtőben még picit összeérik, megdermed. Pirítósra kenve a legfinomabb!

Köszönjük a receptet az Ízek blogja szerzőjének!

www.izekblogja.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.