Hozzávalók
- 6 db főtt tojás
- 2,5 dl Muskotály borecet
- 1,5 dl víz
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál mustármag
- 1 kávéskanál egész bors
- 1 babérlevél
- 1 közepes cékla (opcionális, a színezéshez)
Elkészítés:
Először a főtt tojásokat meghámozzuk, majd félretesszük. Ezután a céklát is megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk – ez a lépés opcionális, de különleges színt és plusz aromát ad a tojásoknak. Egy lábasban összekeverjük a muskotály borecetet, a vizet, a sót, a cukrot, a mustármagot, a borsot és a babérlevelet, majd az egészet felforraljuk. Ha színezett tojásokat szeretnénk, a céklaszeleteket is hozzáadjuk a pácléhez.
A forrás után a lábast levesszük a tűzről, és hagyjuk, hogy a lé langyosra hűljön. Közben a megtisztított tojásokat tiszta befőttesüvegbe helyezzük, majd ráöntjük a páclevet – a céklával együtt, ha azt is használtunk. Az üveget lezárjuk, és a tojásokat hűtőszekrényben legalább 24 órán át érleljük. Minél tovább állnak a páclében, annál mélyebb és intenzívebb ízt kapnak.