Tokaj-hegyalja – Alapanyagunk otthona

A Tokaj-hegyaljai borvidék 87 km hosszú és 3–4 km széles, 5500 hektárt foglal magában. Az abaújszántói hegy, a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy, valamint a tokaji Kopasz-hegy között fekszik, 28 települést magában foglalva.
A borvidék kontinentális éghajlatú, a terület legnagyobb részén vulkanikus alapkőzet található. A vulkáni kőzet ásványi anyagokban gazdag, ennek hatására erős savgerinccel bíró, minerális jegyekkel rendelkező borok készíthetőek. A löszösebb talajú részek a lágyabb karakterű boroknak kedveznek, itt illatosabb fajták találhatóak.
Az aszúsodásért felelős Botrytis cinerea penészgomba más borvidékeken is fellelhető, azonban a termőhely, a mikroklíma, és a megfelelő szőlőfajták egymásra találásának köszönhetően itt évről évre bekövetkezik az aszúsodás. A vizet vesztett töppedt szőlőszemek magas cukortartalmukkal, izgalmas, egyedi ízükkel valódi értéket képviselnek.
Tokaj-Hegyalján fehér szőlőből készítenek borokat. A leggyakoribb fajták a következők:

  • Furmint
  • Hárslevelű
  • Sárga muskotály
  • Zéta (Oremus)
  • Kövérszőlő

 

Mi, a Borecet Műveknél elsősorban a Furmint és a Sárgamuskotály borokat erjesztjük tovább, melyek ecetként is megőrzik jellegzetes karakterüket.

Tetszett a cikk?

Oszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Írd meg véleményed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Maximum feltölthető fájlméret: 200 MB Drop file here