Céklás csokoládétorta

Hoztunk egy igazi ízbombát, egy valóban tökéletes desszertet! Nagyon finom, és annyira zseniális, hogy eszünk egy igazi csokoládétortát, miközben észrevétlenül viszünk be szervezetünkbe rostanyagokat és vitaminokat! 

Nem állítjuk hogy ez a recept diétás, de a céklával és az ecettel mindenképp ellensúlyozzuk a magas cukor és zsírbevitelt. A céklának magas a vitamin és ásványi anyag tartalma, valamint bővelkedik antioxidánsokban, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitaminban. A céklának továbbá magas a vastartalma, és van benne kalcium, a mangán, a réz, a magnézium is.

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis milyen íze lehet egy céklának a sütiben, el kell mondtunk, hogy bármilyen meglepő, ha nem tudja az ember, észre sem veszi a turpisságot. Nyilván ez függ az arányoktól, de az itt megadott receptnél van tapasztalat, több gyerkőc is gyanútlanul és élvezettel tolta be a tortaszeleteket 🙂

 

Hozzávalók

18 dkg liszt (alaprecept finomliszttel, de nálunk jól működött teljes kiőrlésű tönkölyliszttel is)
18 dkg reszelt cékla
5 evőkanál kakaópor
18 dkg cukor (lehet nyírfacukor is)
4 tojás
1,5 dl olaj
csipet só
1 rúd vanília
1 teáskanál sütőpor 
1 teáskanál szódabikarbóna
 

A krémhez:

250g mascarpone

1 evőkanál méz

1 teáskanál fahéj

 

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 150 C fokra. Az átszitált lisztet összekeverjük a száraz alapanyagokkal. A tojásokat habosra verjük, majd lassan hozzáöntjük az olajat. A tojásokat óvatosan beledolgozzuk a lisztes keverékbe. Hozzáadjuk a céklát és az Áfonya-ibolya balzsamecet is. Összekeverjük.

Sütőpapírral kibélelt tortaformába töltjük, 30 percig sütjük. Ha kész, vegyük ki, hagyjuk kicsit hűlni, majd vágjuk ketté.

A mascarponét elkeverjük a mézzel és a fahéjjal, majd ezzel a krémmel megtöltjük a tortát.

Tetszett a recept?

Oszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Te is elkészítetted? Írd meg hogy sikerült, küldj fotót róla!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük