Farsangi szalagos fánk

Hozzávalók

500 g finomliszt
25 g friss élesztő
1 evőkanál cukor
350 ml tej
1 darab tojás
1 l olaj
 

Elkészítés:

A tejből öntsünk ki nagyjából 1 dl-t, keverjük el benne a cukrot, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt és hagyjuk felfutni.

Öntsük a lisztet egy dagasztótálba, csináljunk a közére egy kis mélyedést, és öntsük bele a felfuttatott élesztős tejet. Adjuk hozzá a maradék tejet, a tojást és a gyümölcsecetet. Az ecet segíti az élesztő munkáját, könnyű, levegős tésztát kapunk végeredményül.

Kezdjük el a tésztánkat bedagasztani, legalább 10 percig, míg szép hólyagos, sima tésztát nem kapunk.

Ha kész vagyunk, kevés liszttel szórjuk meg a tésztánk tetejét, majd egy tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen 1 óra alatt, kelesszük a duplájára.

Ha kész, borítsuk lisztezett deszkára és nyújtsuk 2-3 cm vastagra, majd egy fánkszaggatóval szagassuk ki. A kész korongokat takarjuk le konyharuhával 15 perce, és hagyjuk, hogy kelljenek még egy kicsit.

Egy edényben hevítsük fel az olajat, majd 2-3 perc alatt süssük készre a fánkokat. Alaposan csepegtessük le a felesleges zsíradékot róluk, és még melegen tálaljuk.

Ha fokozni szeretnénk az egyébként is isteni fánkokat, ne felejtsünk el a tetejére Málna dressinget locsolni

Tetszett a recept?

Oszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Te is elkészítetted? Írd meg hogy sikerült, küldj fotót róla!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük