Gyümölcs lekvárok

A tűzhelyen rotyogó lekvár illata szorosan kapcsolódik a nyári életérzéshez, ahogy a pici üvegekbe zárva átmentjük a nyár ízeit, színeit a hideg téli hónapokra.

Készítésének lényege, hogy hosszabb távon képesek legyünk hűtés nélkül tárolni a gyümölcsöt.

A hozzáadott cukor mennyisége háztartásonként változó lehet, de általánosságban elmondható, hogy édesebb gyümölcsöknél 2kg gyümölcshöz 1kg cukor kerüljön, ha fanyarabb gyümölcs mellett döntünk, akkor 3kg gyümölcshöz 2kg cukor az arány. 

A következő receptekben mi 5 kg gyümölcsöt vettünk alapul, de az általános arányokat nagyobb mennyiségnél is alkalmazhatjuk. 


Bodzás sárgabarack lekvár 

Hozzávalók

Ízesítheted: 

  • kardamom, vanília, csillagánizs

Elkészítés:

Mossuk meg és magozzuk ki a barackokat, ha van rajtuk sérülés, azokat gondosan távolítsuk el. Turmixoljuk össze, ezzel is segítve a pektin szétválását, ami a megfelelő állag eléréséhez elengedhetetlen.

A gyümölcsöt a cukorral és a Sárgabarack-bodzás balzsamecettel együtt tegyük egy nagy méretű lábosba, és alacsony lángon pötyögtetve kezdjük el megfőzni. Ha felfőtt és elérte a megfelelő állagot, akkor a szokásos módon adagoljuk befőttesüvegekbe, állítsuk fejtetőre és kapjon száraz dunsztot.


 

Mentás meggylekvár

Hozzávalók

Ízesítheted: 

  • fahéj, szegfűszeg, vanília

Elkészítés:

Mossuk meg és magozzuk ki a meggyet. Turmixoljuk össze, ezzel is segítve a pektin szétválását, ami a megfelelő állag eléréséhez elengedhetetlen. A gyümölcsöt a cukorral és a Meggyes-mentás balzsamecettel együtt tegyük egy nagy méretű lábosba, és alacsony lángon pötyögtetve kezdjük el megfőzni. Célszerű a mentaleveket csokorba kötve beletenni a lekvárba.

Ha felfőtt és elérte a megfelelő állagot, akkor a mentaleveleket távolítsuk el, és a szokásos módon adagoljuk befőttesüvegekbe, állítsuk fejtetőre és kapjon száraz dunsztot.


 

Levendulás körtelekvár

Hozzávalók

Ízesítheted: 

  • csillagánizs, szegfűszeg, fahéj

Elkészítés:

Mossuk meg és csumázzuk ki a körtét. Turmixoljuk össze, ezzel is segítve a pektin szétválását, ami a megfelelő állag eléréséhez elengedhetetlen. A gyümölcsöt a cukorral, a levendulával és a Körte-levendulás balzsamecettel együtt tegyük egy nagy méretű lábosba, és alacsony lángon pötyögtetve kezdjük el megfőzni. Célszerű a levendula szálakat csokorba kötve beletenni a lekvárba.

Ha felfőtt és elérte a megfelelő állagot, akkor a levendulát távolítsuk el, és a szokásos módon adagoljuk befőttesüvegekbe, állítsuk fejtetőre és kapjon száraz dunsztot.


Vásárold meg Befőzős Csomagjainkat, most akár 20% kedvezménnyel!

Tetszett a recept?

Oszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Te is elkészítetted? Írd meg hogy sikerült, küldj fotót róla!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük