A tűzhelyen rotyogó lekvár illata szorosan kapcsolódik a nyári életérzéshez, ahogy a pici üvegekbe zárva átmentjük a nyár ízeit, színeit a hideg téli hónapokra.
Készítésének lényege, hogy hosszabb távon képesek legyünk hűtés nélkül tárolni a gyümölcsöt.
A hozzáadott cukor mennyisége háztartásonként változó lehet, de általánosságban elmondható, hogy édesebb gyümölcsöknél 2kg gyümölcshöz 1kg cukor kerüljön, ha fanyarabb gyümölcs mellett döntünk, akkor 3kg gyümölcshöz 2kg cukor az arány.
A következő receptekben mi 5 kg gyümölcsöt vettünk alapul, de az általános arányokat nagyobb mennyiségnél is alkalmazhatjuk.
Bodzás sárgabarack lekvár
Hozzávalók
- 5 kg sárgabarack
- 2 kg cukor
- 200 ml Sárgabarack-bodza balzsamecet
Ízesítheted:
- kardamom, vanília, csillagánizs
Elkészítés:
Mossuk meg és magozzuk ki a barackokat, ha van rajtuk sérülés, azokat gondosan távolítsuk el. Turmixoljuk össze, ezzel is segítve a pektin szétválását, ami a megfelelő állag eléréséhez elengedhetetlen.
A gyümölcsöt a cukorral és a Sárgabarack-bodzás balzsamecettel együtt tegyük egy nagy méretű lábosba, és alacsony lángon pötyögtetve kezdjük el megfőzni. Ha felfőtt és elérte a megfelelő állagot, akkor a szokásos módon adagoljuk befőttesüvegekbe, állítsuk fejtetőre és kapjon száraz dunsztot.
Mentás meggylekvár
Hozzávalók
- 5 kg meggy
- 3 kg cukor
- 1 csokor mentalevél
- 200 ml Meggy-menta balzsamecet
Ízesítheted:
- fahéj, szegfűszeg, vanília
Elkészítés:
Mossuk meg és magozzuk ki a meggyet. Turmixoljuk össze, ezzel is segítve a pektin szétválását, ami a megfelelő állag eléréséhez elengedhetetlen. A gyümölcsöt a cukorral és a Meggyes-mentás balzsamecettel együtt tegyük egy nagy méretű lábosba, és alacsony lángon pötyögtetve kezdjük el megfőzni. Célszerű a mentaleveket csokorba kötve beletenni a lekvárba.
Ha felfőtt és elérte a megfelelő állagot, akkor a mentaleveleket távolítsuk el, és a szokásos módon adagoljuk befőttesüvegekbe, állítsuk fejtetőre és kapjon száraz dunsztot.
Levendulás körtelekvár
Hozzávalók
- 5 kg körte
- 2 kg cukor
- 5-10 szál levendula
- 200 ml Körte-levendula balzsamecet
Ízesítheted:
- csillagánizs, szegfűszeg, fahéj
Elkészítés:
Mossuk meg és csumázzuk ki a körtét. Turmixoljuk össze, ezzel is segítve a pektin szétválását, ami a megfelelő állag eléréséhez elengedhetetlen. A gyümölcsöt a cukorral, a levendulával és a Körte-levendulás balzsamecettel együtt tegyük egy nagy méretű lábosba, és alacsony lángon pötyögtetve kezdjük el megfőzni. Célszerű a levendula szálakat csokorba kötve beletenni a lekvárba.
Ha felfőtt és elérte a megfelelő állagot, akkor a levendulát távolítsuk el, és a szokásos módon adagoljuk befőttesüvegekbe, állítsuk fejtetőre és kapjon száraz dunsztot.