Hozzávalók
- ½ evőkanál só
- 400 g rövid tészta (farfalle, fusilli, penne )
- 12 fürjtojás (vagy 3 csirketojás)
- 200 g tonhal olívaolajban (lecsepegtetett súly)
- 50 g zöld olajbogyó
- 50 g fekete olajbogyó
- 1 avokádó
- 6 piros kápia paprika
- ½ lilahagyma
- 2 evőkanál kapribogyó
- 12 koktélparadicsom (elhagyható)
Öntet:
- 100 ml extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál Acetum Aurum Aszú balzsamecet
- 1 teáskanál dijoni típusú mustár
- Snidling
- Só
- őrölt feketebors
.Elkészítés:
Kezdjük a tészta főzésével. Ehhez annyi vizet forralunk fel, hogy a tészta jól ellepje. Amikor felforrt, adjunk hozzá ½ evőkanál sót, majd 400 g tésztát. Esetünkben masnit vagy farfalle-t használunk, de bármilyen más típusú rövid tészta használható. Keverjük át, hogy ne ragadjon. „Al dente” („fogkeményre”) főzzük . Amint megfőtt a tészta, csepegtessük le, és az első percekben a szűrőedénybe rázva levegőztessük ki. Ily módon a tészta laza lesz anélkül, hogy le kellene öblíteni vagy olajat kellene hozzáadni. Hagyjuk állni 15 percig, hogy lehűljön, és tegyük a hűtőbe, amíg folytatjuk az előkészületeket.
Egy lábosban forraljuk fel a vizet, és amikor felforrt, óvatosan adjunk hozzá 12 fürjtojást vagy 3 csirketojást. Csendesen buborékolás nélkül főzzük körülbelül 3-4 percig (fürjt) vagy 10 percig (csirkét). A forró vizet leöntjük, pár percig hideg vízben áztatjuk, meghámozzuk, feldaraboljuk és félretesszük. A fürjtojást elég ketté vágni, a csirkét több falatnyi darabra.
Majd rátérünk a többi összetevőre. A lecsepegtetett tonhalat morzsoljunk szét. Nem kell nagyon finomra, de kerüljük a nagy darabokat. Vegyünk a zöld és fekete olajbogyót ezeket feldaraboljuk vagy szeletekre vágjuk. Az avokádót meghámozzuk és felkockázuk. 6 db paprikát is feldaraboljuk. Hámozzuk meg és vágjuk apróra a lilahagymát. Mindezt összekeverünk a tésztával és két evőkanál lecsepegtetett kapribogyóval.
Most elkészítjük a salátánk öntetettjét. Az olívaolajat, az aszú balzsamecettel és mustárral összekeverünk. Adjunk hozzá apróra vágott metélőhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A salátát meglocsoljuk az öntettel és jól összekeverjük. Ne felejtse el hozzáadni az apróra vágott tojást a koktélparadicsomot, amelyet félbevágtunk. Kóstoljuk meg és ízesítsük tovább amennyiben szükséges sóval, borssal és metélőhagymával. Azonnal fogyasztható, bár javasoljuk, hogy pár órára tegyük hűtőszekrénybe.
© Damian Serrano