Hideg Tonhalas tésztasaláta

Hozzávalók

  • ½ evőkanál só
  • 400 g rövid tészta (farfalle, fusilli, penne )
  • 12 fürjtojás (vagy 3 csirketojás)
  • 200 g tonhal olívaolajban (lecsepegtetett súly)
  • 50 g zöld olajbogyó
  • 50 g fekete olajbogyó
  • 1 avokádó
  • 6 piros kápia paprika
  • ½ lilahagyma
  • 2 evőkanál kapribogyó
  • 12 koktélparadicsom (elhagyható)

Öntet:

.Elkészítés:

Kezdjük a tészta főzésével. Ehhez annyi vizet forralunk fel, hogy a tészta jól ellepje. Amikor felforrt, adjunk hozzá ½ evőkanál sót, majd 400 g tésztát. Esetünkben masnit vagy farfalle-t használunk, de bármilyen más típusú rövid tészta használható. Keverjük át, hogy ne ragadjon. „Al dente” („fogkeményre”) főzzük . Amint megfőtt a tészta, csepegtessük le, és az első percekben a szűrőedénybe rázva levegőztessük ki. Ily módon a tészta laza lesz anélkül, hogy le kellene öblíteni vagy olajat kellene hozzáadni. Hagyjuk állni 15 percig, hogy lehűljön, és tegyük a hűtőbe, amíg folytatjuk az előkészületeket.

Egy lábosban forraljuk fel a vizet, és amikor felforrt, óvatosan adjunk hozzá 12 fürjtojást vagy 3 csirketojást. Csendesen buborékolás nélkül főzzük körülbelül 3-4 percig (fürjt) vagy 10 percig (csirkét). A forró vizet leöntjük, pár percig hideg vízben áztatjuk, meghámozzuk, feldaraboljuk és félretesszük. A fürjtojást elég ketté vágni, a csirkét több falatnyi darabra.

Majd rátérünk a többi összetevőre. A lecsepegtetett tonhalat morzsoljunk szét. Nem kell nagyon finomra, de kerüljük a nagy darabokat. Vegyünk a zöld és fekete olajbogyót ezeket feldaraboljuk vagy szeletekre vágjuk. Az avokádót meghámozzuk és felkockázuk. 6 db paprikát is feldaraboljuk. Hámozzuk meg és vágjuk apróra a lilahagymát. Mindezt összekeverünk a tésztával és két evőkanál lecsepegtetett kapribogyóval.

Most elkészítjük a salátánk öntetettjét. Az olívaolajat, az aszú balzsamecettel és mustárral összekeverünk. Adjunk hozzá apróra vágott metélőhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A salátát meglocsoljuk az öntettel és jól összekeverjük. Ne felejtse el hozzáadni az apróra vágott tojást a koktélparadicsomot, amelyet félbevágtunk. Kóstoljuk meg és ízesítsük tovább amennyiben szükséges sóval, borssal és metélőhagymával. Azonnal fogyasztható, bár javasoljuk, hogy pár órára tegyük hűtőszekrénybe.

© Damian Serrano

Vásárold meg Vinavin díjnyertes csomagunkat, most 20% kedvezménnyel!

Tetszett a recept?

Oszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Te is elkészítetted? Írd meg hogy sikerült, küldj fotót róla!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük