Hozzávalók
- 25 dkg finomliszt
- 15 dkg hideg vaj
- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál Muskotály borecet
- 1 evőkanál hideg víz
- 1 csipet só
- Lekvár a töltéshez (pl. sárgabarack vagy málna)
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk egy nagy tálba, majd hozzáadunk egy csipet sót, hogy kiemelje a tészta ízét. Ezután a hideg vajat apró kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. Ujjainkkal vagy egy tésztamorzsolóval gyors mozdulatokkal morzsás állagúvá dolgozzuk, ügyelve arra, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől.
Hozzáadjuk a tojássárgáját, a Muskotály borecetet és a hideg vizet, majd határozott, de gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, amíg sima, rugalmas tésztagombócot nem kapunk. A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük, hogy pihenjen és könnyebben kezelhető legyen a nyújtás során.