Legyél Te is profi ecetkóstoló!
Mindig mosolygok, mikor gyerekek kóstolják az eceteinket. Elképesztő édesek, ahogy cuppognak, élvezettel nyalogatják a kanalat, és csillogó szemmel jönnek balzsamecetet repetázni. Sokkal bátrabbak és nyitottabbak, mint a felnőttek. Talán érzik, hogy a természetes savbevitel kis mennyiségben jótékony hatású, és mivel a gyümölcsös balzsamecetek finom édesek és savanyúak egyszerre, tökéletesen kielégítik az igényeiket. (gyerekkorunkban mi is nagyon szerettük a savanyú cukorkát, savanyú gyümölcsös porokat vagy akár a cukros citromot nyalogatni, ugye?)
Célként tűztük ki, hogy népszerűsítsük és megszeretessük veletek az eceteket, hiszen lehet valami egyszerre egészséges és finom!
Már több mint 10 év tapasztalat van mögöttünk, és eljött az idő, hogy szintet lépjünk az ecetek kóstolásában. Úgy éreztük, itt az ideje egy szakmai fórumnak, ahol a magyar ecetek megmérettetésre kerülnek!
Igen ám, de nemhogy Magyarországon nem rendeztek még ilyen eseményt, Európában sem túl gyakori.
Spanyolországban, Córdobában szoktak komoly ecetmustrát szervezni (itt már mi is kaptunk díjat). Többek között tőlük is kaptunk szakmai segítséget, hogy létrehozzuk Magyarország első ecetkóstoló rendezvényét!
Fontos megemlítenem, hogy ehhez nagyon sok támogatást kapunk, mint pl. az Agrárminisztériumtól, a Bocuse d’Or Akadémiától, a Pannon Gasztronómiai Akadémiától, vagy a Magyar Konyhától.
Olvasod ezt a cikket, miközben ott motoszkál a fejedben, hogy ez mind szép, de mégis hogyan kellene ecetet kóstolni??
A termék megkóstolásának legnagyobb nehézsége a fő összetevő, az ecetsav erős jelenléte. Az ecetsav elfedi más aromák érzékelését. Ezenkívül ecet kóstolásakor ízlelőbimbóink rövidebb idő alatt kimerülnek, mint az alkoholos termékek esetén. A savanyú íz elfogadható, amennyiben enyhe, azonban erősen, magas koncentrációban nem kellemes. Tehát nehezített pályán mozgunk.
Ecetkóstolás lépésekben:
- Önts kb 10ml ecetet egy pohárba. Ez nagyjából egy evőkanálnyi mennyiség. Legjobb ha grappás poharat használsz.
- Optimális kóstolási hőmérséklet a szobahőmérséklet, kb. 21-24 ºC.
- Hagyd az ecetet legalább 1-2 percig ülni a pohárban.
- Vedd fel a poharat, felfelé tartva vizsgáld meg külső tulajdonságait, színét, átlátszóságát.
- Forgasd meg az ecetet pár másodpercig, majd döntsd meg a poharat. Így szélesebben el tud terülni az ecet a pohár falán, így könnyebben tudod illatolni. Az esetleg kialakuló „korona” a pohár falán árulkodó jele a viszkozitásnak.
- Illatold meg a mintát a pohár szélén, ahol a csípős érzés kevésbé intenzív.
- Pipetta segítségével tegyél egy-két cseppnyi ecetet egy kiskanálra, és kóstold meg. Alternatív megoldás, ha pipettával a nyelved alá helyezed az ecetet.
- Tartsd pár másodpercig a szádban.
- Ezután nyeld le, közben figyelj a szádban lévő ízérzetre.
- Száraz próba: szagold meg az üres poharat, amiből kiöntötted a kóstolt ecetet. Így jobban előjönnek a tiszta, ecetsavmentes gyümölcs, vagy bor fajtajellegek, aromák.
- Vizes próba: töltsd bele a minta ecetet (kb 10ml) egy dl vízbe. Kóstold meg, forgasd meg a szádban, mielőtt lenyeled. Remek frissítő!
Mit szólnál hozzá, ha nem csak a szakmai zsüri kóstolna profi módon ecetet? Nem véletlenül osztottuk meg veled a kóstolás rejtelmeit, terveink vannak..
Szeretnénk Téged is bevonni a nagy ecet tesztbe! Nagyon várjuk a szakmai zsűri véleményezését, de pont ennyire fontos számunkra a Te véleményed is az eceteinkről!
Tovább a boltba
-
Tokaj Dressing Alma, 40ml
Értékelés: 0 / 5300 Ft Tovább olvasom -
Topáz Almaecet 500ml
Értékelés: 5.00 / 52990 Ft Kosárba teszem -
Málna Balzsamecet 250ml
Értékelés: 5.00 / 53890 Ft Tovább olvasom -
Acetum Aurum Aszú Balzsamecet 250ml
Értékelés: 5.00 / 55290 Ft Kosárba teszem -
Tokaj Nemesecet 250ml
Értékelés: 0 / 513990 Ft Kosárba teszem -
Gránátalma Balzsamecet 250ml
Értékelés: 5.00 / 53890 Ft Kosárba teszem