Nemzeti Ecet Teszt

Te vállalnál ecet zsűrizést?

Ezzel a kérdéssel leptünk meg több neves séfet és szakembert, mert hiába az elhatározás, hogy csináljuk meg Magyarország első ecet szemléjét, ha nincs aki hivatalosan kóstoljon, és hiába a rengeteg előkészület, a finomabbnál finomabb ecetek, ha nincs aki értékelje! 

Örömmel jelentjük be, hogy a megkérdezettek mind rendkívül nyitottak voltak, így Egyesületünk szervezésében sor került az első igazi, hivatalos ECET TESZTRE, ahol a hazai ecetek méretettek meg, fantasztikus szakmai zsűri előtt!

Az egyedülálló kezdeményezés mellé komoly támogatók is mellénk álltak, mint az Agrárminisztérium, a Nébih, a Pannon Gasztronómiai Akadémia, a Bocuse d’Or Akadémia, vagy a Magyar Konyha, amit ezúton is nagyon nagyon köszönünk! A szakmai részhez segítséget kaptunk a spanyol Vinavin esemény szervezőitől. A kóstolási koncepció összeállításában támaszkodhattunk Borbáth Gabriella nemzetközi pálinka tesztelési tapasztalataira és gyakorlati tanácsaira, valamint olasz szakirodalomra. Köszönjük!

És hogy is néz ki egy ecet kóstolás?

  • Kik voltak a pályázók, a hazai ecetkészítők?
  • Milyen ecetek kerültek be a mustrára?
  • Kik voltak a zsűritagok?
  • Mi lehet egy ecetkóstolás helyszíne?
  • És milyen díjak kerültek átadásra?

A több hónapos előkészítő munka után eljött a várva várt nap, az ecetek tesztje. A rendezvénynek a csodálatos Párisi Udvar adott helyszínt, Budapest szívében. 

A zsüri egészen elképesztő volt! Tudni kell, hogy senki nem rendelkezik sok éves ecet kóstolói tapasztalattal. De a meghívottak mind nagy tudásúak, akik elkötelezettek a gasztronómia vagy a minőségi élelmiszerek felé, és láttak már pár dolgot a világban…

Hihetetlen nyitottan és nagy figyelemmel végezték a kóstolást. Minden egyes ecet tételhez kaptak egy pontozólapot, amelyet a megjelenés, illat, íz és összbenyomás alapján töltöttek ki. 

Zsűri: Segal Viktor Magyar Bocuse d’Or Akadémia, Lutz Lajos Párisi Passage Café, Gianni Annoni Pomo D’oro, Csíki Sándor Food and Wine,  Harmath Csaba Magyar Bocuse d’Or Akadémia, Mauthner Zsófia Pannon Gasztronómiai Akadémia, Nagy Zoltán Boutiq’Bar, Czinege Tamás Gastro Hack, Juhos József Pastry Chef, dr. Felkai Beáta Olga Agrárminisztérium, Lalátka Olivia Agrárminisztérium, Horváthné Wind Bernadett NÉBIH, Gazsi Zoltán Eisberg Hungária KFT, Salamon Csaba Pannon Gasztronómiai Akadémia, Kárai Dávid gasztronómiai író

A háttérben is folyt kőkeményen a munka, rengeteg ecetmintát kellett menedzselni, hogy minden a helyén legyen! 

Most pedig lássuk az ecetkészítőket, akik szívvel-lélekkel, időt és energiát nem sajnálva készítik a csodás eceteiket, akik tudják, hogy a természetes ecet sokkal-sokkal több, mint azt sokan gondolják. Amellett hogy persze savanyíthatsz vele, kiváló fűszer, vízzel fantasztikus frissítő ital, miközben az egészségügyi hatása egészen elképesztő. 

A tíz elkötelezett magyar ecetkészítő összesen 35 ecettel nevezett a versenyre.

Nagy köszönet a munkájukért, és Gratulálunk a díjakhoz! 

Petlyn Gyümölcsborecet, Rozgonyi Pince, Nádas Borműhely, Csúzi Pince, Orbán Péter, Kökényessy Almaecet, Szabó Gergely, Patikakert, Váyi Borászat, Borecet Művek    

A díjátadó a Sirha 2022 rendezvényén történt, a díjakat átadta dr. Nobilis Márton Pál Kabinetfőnök, Agrárminisztérium. 

Köszönjük a fantasztikus szervezést az Agrárminisztériumnak, köszönet a nagyszerű beszédért dr. Nobilis Márton Pál Kabinetfőnök Úrnak, köszönet Formanek Ferencnek, a Bor és Gyümölcsecet gyártók Egyesület elnökének, és külön köszönet Csíki Sándornak (Food and Wine, gasztronómiai szakíró, tanácsadó, foodstylist) a fantasztikusan lelkesítő felszólalásáért!

És egy kép rólunk, a Borecet Művek csapatáról, akik el tudtunk menni a díjátadó rendezvényre, a többiek eközben Bodrogkeresztúron tartották a frontot. 

Nagyon boldogok vagyunk, hatalmas büszkeség volt részt venni az első Nemzeti Ecet Szemlén! Mi is több ecetünkkel neveztünk, így kaptunk bronz, ezüst és arany érmet is, sőt, egyik nagy kedvencünk, a Tőzegáfonya-ibolya balzsamecetünk Nagy-Arany díjat kapott! 🥰

Megint megerősödtünk abban a hitben, hogy az elhivatottság és a hit valóban képes hegyeket megmozgatni.

A képeket, melyek fantasztikusan visszaadják az esemény hangulatát, készítette Bíró-Timár Dorottya, FatFox Creative Kft. Köszönjük! 

Díjazott termékeink

Tetszett a cikk?

Oszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Írd meg véleményed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük