Hogyan használjuk a balzsameceteket?

A balzsamecetek és borecetek felhasználása igen sokrétű, könnyen beépíthető bármely ételkészítési folyamatba. Összeszedtük a fő felhasználási javaslatokat, mindegyik leírás után egy-egy tipp, hogy mi adott területen melyik balzsamecetet használjuk.

Kíváncsiak vagyunk, Nektek mihez melyik ecet vált be legjobban, hozzászólásban szívesen fogadunk újabb tippeket, javaslatokat!

Saláták, gyümölcsök

Legegyszerűbb felhasználása, ha salátákra vagy friss gyümölcsökre locsoljuk.

Lehet készíteni belőle vinaigrettet, hidegen sajtolt olajjal kikeverve, fűszerezve, de magában is megállja a helyét. Gyümölcsös savai gyönyörűen kiemelik az ízeket.

Tipp: Gránátalma balzsamecet, Birs balzsamecet

Húsok

Ha omlós húsira vágyunk, akkor feltétlen tegyünk valamelyik bor- vagy balzsamecetből a húspácba. Pár óra ecetben való pihenés alatt a hús előkészül, így mire sütésre kerül, garantáltan finom omlós és puha hús lesz a végeredmény.

Tipp: Kökény balzsamecet, Rozmaringos borecet

Levesek, főzelékek

Ha szoktál főzni savanyított leveseket, mint például egy jó raguleves, csorba leves, bableves, tojásleves vagy valamilyen keleti fűszerezésű ázsiai leves, ha szívesen készítesz főzelékeket, például tökfőzeléket, lencsefőzeléket, zöldbabfőzeléket, krumplifőzeléket, akkor bizonyára használsz eceteket is. Nem kell belőle sok, fűszerként tegyük bele a végén, mely során ételünk kikerekedik, a háttérben meghúzódó savanyú íznek köszönhetően érjük el a tökéletes ízharmóniát.

Tipp: Zöldfűszeres balzsamecet, Tárkonyos borecet

Sütemények, finomságok

Ha szeretsz süteményt sütni, és mindenféle finomságokat, krémeket, önteteket, fagylaltot készíteni, akkor mindenképp ajánljuk felfedezésre a balzsamecetek süteményekkel való barátságát. Az ecetek savai kompenzálják az édességet, továbbá tökéletesen kiemelik az ízeket, így például a csoki még csokisabb, a gyümölcs még gyümölcsebb lesz. Tegyünk egy kiskanálnyit a poharas desszertekhez, krémekhez, öntetekhez, csokoládéhoz, vagy pár cseppet a fagylaltra csepegtetve.

Tipp: Áfonya-ibolya balzsamecet, Almás-fahéj balzsamecet

Italok

Van egy felhasználási módja a balzsameceteknek, amely még a salátáknál is egyszerűbb.

Tölts egy pohárba vizet (lehet bubis víz is) majd tegyél bele egy evőkanál gyümölcsös balzsamecetet. Kész a csodás üdítőitalod, ami nem csak frissít, de rendszeres fogyasztásával az egészségedet is támogatod.

Tipp: Meggy-menta balzsamecet, Sárgabarack-bodza balzsamecet

Fűszerezés

Biztos ismeritek a mesét, amikor a legkisebb királylányt kitagadják, mert azt mondta, úgy szereti az apját, mint a sót. Majd a mese végén a szereplők megkapják az ízetlen levest, és ölni tudnának egy csipet sóért. A kevesebb néha több, becsüljük meg a természet kis ajándékait, fűszereit!

Használd úgy az eceteinket is, mint a fűszert. Nem kell belőle sok, csepegtesd meg vele a kész ételed. Ahogy egy csipet só, egy kanálnyi finom ecet, pont az a plusz, amitől a jó ételből kiváló lesz.

Tipp: Csipkebogyó balzsamecet, Aszú balzsamecet

Tetszett a cikk?

Oszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Írd meg véleményed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Maximum feltölthető fájlméret: 200 MB Drop file here