Húsvéti gourmet kalandok

A húsvét a keresztény egyház egyik legfontosabb ünnepe, amelyen Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is. Abban maradéktalanul egyetérthetünk, gasztronómiailag mindenképpen izgalmas ételek kerülnek ilyenkor az asztalra.

Az ünnepi menüből nem hiányozhatnak a klasszikusok: sonka, tojás, kalács. Nézd meg receptjeinket, tippjeinket, hogy a húsvéti menüd igazán különleges legyen!


 

Húsvéti sonka

A sonka recepthez ide kattints!  

A sonka főzése a húsvéti ételkészítés legfontosabb eleme. Hagyományosan főtt tojással és tormával fogyasztották Húsvét reggelire, miután elvitték a templomba megszentelni. Persze az év bármely szakában főzhetünk sonkát vagy más füstöltet.

A húsvéti sonka akkor a legjobb, ha hagyományos pácolású és füstülésű. Sajnos a gyorspácolású húsokat hazánkban könnyebb beszerezni, és olcsóbbak is, de ha van rá módunk, hentesünknél vásároljunk, és érdeklődjünk a sonka előéletéről. 

Azt tudjátok, hogy mi a különbség a gyors pácolású, és a hagyományos pácolás között?

Értelemszerűen a hagyományos, lassú pácolás egy hosszabb idejű, hetekig tartó pácolás. Létezik száraz pácolás, amikor alapos sózás után pácolódik a hús, a nedves pác esetében pedig páclében van tartva. (Bizonyos sonkák esetében ezután még hosszú hónapokig is érlelhetik a húsokat, szellős helyre kiakasztva) A páclét a folyamat végén lemossák, majd 20-40C-os füsttel akár egy napon át füstölik.

A gyorspácolás során a teljes folyamat 24 óra, amikor a páclevet (ami adalékanyagokat, foszfátot, keményítőt, idegen fehérjét stb. tartalmaz) beinjektálják közvetlenül a húsba. Ezzel az eljárással még plusz vizet is juttatnak bele. Ezt egy magas hőfokon, kb 80C-on rövid ideig füstölik. A sonka felületén képződik így egy kéreg, ami megakadályozza hogy a víz kijusson a húsból. A szavatossági ideje rövid.

És honnan tudjuk a boltban, hogy mit veszünk? A címkén elvileg szerepelnie kell hogy gyorspácolt, de ha ez nincs rajta, ime még némi támpont: A gyorspácolású sonkák többnyire vákuumcsomagolásúak, a sok víztől rugalmasabbak, rövidebb szavatosságú idejű, olcsóbb termékek.

Miután beszereztük hagyományos pácolású sonkánkat, nézzük meg hogyan készítsük el!

A sonka recepthez ide kattints! 

A jó főtt sonka szaftos és jól szeletelhető, ezért nem árt hozzá némi „praktika”.

Fontos, hogy legalább egy nappal a tálalás előtt készüljünk el. A sonkát áztassuk be akár egy éjszakára is tejbe, hogy kiázzon belőle a fölösleges só, és a kiszáradt rostok is visszaduzzadhassanak. Az áztatást lefedve, hűvös helyen végezzük. (A gyorspácolt húsokat nem kell áztatni)

Főzés előtt vízzel mossuk le a tejet. Főzés idő annyi óra ahány kg a hús. A főzővízbe tegyünk természetes ecetet, hogy a hús porhanyósabbá váljon. Adhatunk még ízlés szerint babérlevelet, borsot stb. Hústűvel ellenőrizhetjük az állapotát. Ne főzzük túl, mert szétesik. A sonkát a saját levébe hagyjuk kihűlni.

Amennyiben kötözött sonkát főzünk, a hálót csak kihűlés után vegyük le. A főző levet elhasználhatjuk lencséhez vagy bableveshez. A sonkát tegyük kihűlés után hűtőbe és másnap szeleteljük. 

A sonka recepthez ide kattints!  


 

Tárkonyos Bárányleves

A bárányleves recepthez ide kattints! 

Jellemzően ritkábban veszünk bárány húst, aminek több oka is lehet. Egyrészt az ára, mivel nem a legolcsóbb húsok közé tartozik, másrészt a rutin hiánya, nem tudjuk hogyan készítsük el, sőt lehet egy félelem is, hogy esetleg faggyús, erőteljesebb szagú, és azzal nem tudjuk mit kezdjünk.

Na de menjünk sorban. Ma már egyre több helyen kapható bárányhús, természetesen, ha tehetjük akkor keressük fel kedvenc hentesünket, de már szerencsére szupermarketekben is elérhető. Ha nem is válik majd szokásunkká, azért Húsvét idején érdemes kipróbálni!

A bárányleves recepthez ide kattints! 

A bárányhús nagyon finom, omlós, könnyen emészthető hús, és tele van értékes tápanyaggal, ásványi anyaggal. Magas az omega-3 zsírsav és oleinsav tartalma, magas a B vitamin és vastartalma.

1 éves koráig nevezzük báránynak, felette birkahús. A legjobb, finom szaftos húsit az 5-8 hónapos bárány adja. Sajnos előfordul, hogy a növendék birkát is bárányként árulják, bárányhús árában, próbáljuk meg ezeket elkerülni.  

Amikor húst választunk, keressük a puhább, zsengébb, élénk piros színű húst, amin világos színű a felszíni zsír. Kerüljük a rózsaszínű húst sárgás zsírral, vagy a nagyon vörös színű, feszes húst. Árulkodó jel lehet még a hús súlya, pl egy lapocka maximum 0,8 kg, egy báránycomb 1-1,5 kg, ha ettől több, az már birka. Ha van lehetőségünk megszagolni, akkor mindenképp a nem túl intenzív szag mellett voksoljunk. Ha mégis zavaró a szag, igyekezzünk minél jobban eltávolítani a zsírt és az inakat. Illetve használjunk erősebb fűszereket.

A tárkony mint fűszer, rendkívül illik a bárányhoz. Az ecetet pedig egy báránylevesből egyenesen bűn kihagyni, mivel az hozza el a végső egyensúlyt, a tökéletes ízek harmóniáját. Használd tárkonyos fűszerecetünket.

A tárkonyos bárányleves recepthez ide kattints! 


 

Húsvéti kalács:

Az húsvéti kalács recepthez ide kattints!

A húsvét a keresztény ember számára a megújulást, a feltámadást jelenti. Ilyenkor ünnepelünk, amikor nemcsak a szívünket és testünket öltöztetjük díszbe, de még az asztalunkat is ünnepi formába hozzuk. Az illatos ízletes finomságok mellett a kenyerünket is lecseréljük szép omlós, foszlós, gyönyörű fonott kalácsra. A kalács megjelenése helységenként is változhat, valahol ovális, máshol kerek, sőt akár gyűrű alakú is lehet, különböző fonásmódokkal.

A különböző formák mellett különböző ízesítések is készülnek, mint pl diós, kakaós, mákos, csokis vagy akár gesztenyés kalács. Érdemes kísérletezni az ízekkel, családunk valószínű hálás lesz érte.

Amit mindenképpen javaslunk, hogy a kalács tésztájába tegyünk 2 evőkanál balzsamecetet, mert amellett hogy adunk egy finomhangolást az ízeknek, sokkal porhanyosabbá és omlósabbá tesszük vele a tésztánkat.

Az húsvéti kalács recepthez ide kattints!


 

Pácolt főtt színes tojás

A pácolt főtt tojás recepthez ide kattints!

A savanyított tojás egy különleges, pikáns finomság, amely nemcsak mutatós, de igazi ínyencség is lehet egy hidegtálon, szendvicsben vagy saláta mellé. Ez a recept a klasszikus változaton csavar egyet a Muskotály borecet édes-savanykás, gyümölcsös aromájával, ami tökéletesen harmonizál a tojás lágy ízével. Ha céklát is használunk, nemcsak finomabb, de látványosabb is lesz a végeredmény: szép, rózsaszínes tojások, amelyek garantáltan feldobják az étkezést. Egyszerű, mégis különleges – próbáld ki, ha valami újdonságra vágysz!

Tovább a recepthez

képforrás: vajling.hu


 

Céklás csokoládétorta

csokitorta recepthez ide kattints!

A végére pedig hoztunk egy igazi ízbombát, egy valóban tökéletes desszertet! Nagyon finom, és annyira zseniális, hogy eszünk egy igazi csokoládétortát, miközben észrevétlenül viszünk be szervezetünkbe rostanyagokat és vitaminokat! 

Nem állítjuk hogy ez a recept diétás, de a céklával és az ecettel mindenképp ellensúlyozzuk a magas cukor és zsírbevitelt. A céklának magas a vitamin és ásványi anyag tartalma, valamint bővelkedik antioxidánsokban, főleg kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitaminban. A céklának továbbá magas a vastartalma, és van benne kalcium, a mangán, a réz, a magnézium is.

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis milyen íze lehet egy céklának a sütiben, el kell mondtunk, hogy bármilyen meglepő, ha nem tudja az ember, észre sem veszi a turpisságot. Nyilván ez függ az arányoktól, de az itt megadott receptnél van tapasztalat, több gyerkőc is gyanútlanul és élvezettel tolta be a tortaszeleteket 🙂

A céklás csokitorta recepthez ide kattints!


Ecetes tormás céklasaláta

A céklasaláta recepthez ide kattints!

Ez a tormás céklasaláta igazi vitaminbomba, amely egyszerre frissítő, pikáns és karakteres. A körte-levendula balzsamecet különleges, gyümölcsös íze tökéletesen egészíti ki a cékla édes földességét és a torma csípősségét. Akár egy ünnepi asztal részeként, akár egy könnyű vacsora kísérőjeként is megállja a helyét. Egyszerű elkészíteni, mégis különleges élményt nyújt – főleg, ha szereted az izgalmas ízkombinációkat és a természetes alapanyagokat.

Tovább a recepthez


 

Omlós linzer ecettel

Az omlós linzer recepthez ide kattints!

Ez a klasszikus linzer egy kis csavarral készül: a tésztába csempészett Muskotály borecet titkos hozzávalóként gondoskodik a különösen omlós, levegős állagról – anélkül, hogy ecetes íz érződne benne. A hideg vajjal és a gondosan pihentetett tésztával készített aprósütemény lekvárral töltve igazi ünnepi kedvenc, de bármikor jól jön egy csésze tea mellé. A végeredmény nemcsak látványos, hanem mennyeien finom is – ráadásul másnapra még jobb lesz, ha van belőle addigra.

A recepthez ide kattints!

Tetszett a cikk?

Oszd meg Facebookon
Küldd el emailben

Írd meg véleményed!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük